Știrea zilei

Foștii magistrați ai Curții Constituționale boicotează audierile din parlament | VIDEO update

Foștii magistrați ai Curții Constituționale nu se vor prezenta la audierile de astăzi privind presupusa tentativă de puci întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova. Potrivit portalului deschide.md, foștii judecători ai Înalții Curți au trimis un răspuns președintelui Comisiei parlamentare de anchetă, Mihai Popșoi, în care îi solicită să respecte principiul pentru administrarea justiției constituționale, potrivit căruia judecătorii constituționali trebuie să fie liberi, să acționeze după propriile convingeri, fără a le fi frică de consecințele asupra propriei lor persoane.

În document, ex-magistrații explică că nu vor da curs invitației, deoarece judecătorii constituționali nu pot fi chestionați sau trași la răspundere pentru hotărârile pe care le-au pronunțat. Dacă ar exista o asemenea obligație, aceștia ar fi inhibați în exercitarea funcției lor constituționale, fapt ce ar submina independența lor garantată de Constituție, precizează aceștia.

RĂSPUNSUL EX-JUDECĂTORILOR CURȚII CONSTITUȚIONALE: ”Judecătorii constituționali acționează în mod independent, fără a se conforma influențelor politice din partea reprezentanților executivului sau legislativului. Din aceste considerente, ei nu pot fi chemați să ofere explicații în fața unor comisii parlamentare sau guvernamentale.”, se menționează în document.

La rândul său, Mihai Popșoi consideră că motivele prezentate în scrisoare ar fi fost valabile în cazul dosarului în derulare la Procuratura Generală.

MIHAI POPȘOI, președintele Comisiei de anchetă: Dumnealor aici trișează, ascunzându-se în spatele acestor prevederi, or prezența lor la Comisia de anchetă parlamentară nu poate fi interpretată ca tragere la răspundere judiciară. Citarea dumnealor în cadrul dosarului penal, care este la Procuratura Generală pe rol, acolo, probabil, ar putea invoca aceste prevederi, însă, prezența la Comisia de anchetă era obligatorie.

Membrii comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional, întreprinsă de Partidul Democrat, i-au invitat, la audieri, în calitate de martori, pe șase foști judecători ai Curții Constituționale. Este vorba de fostul președinte al Curții, Mihai Poalelungi și magistrații Raisa Apolschi, Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov, Veaceslav Zaporojan și Aurel Băieșu.

Amintim că, fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, a dispus inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii în stat de către Partidul Democrat. De asemenea, pe 8 iunie 2019, cu votul a 61 de deputați ai PSRM și ai blocului ACUM, Republica Moldova a fost declarat stat capturat, iar aleșii poporului au exprimat vot de neîncredere Curții Constituționale.

Membrii fostului Guvern Filip au contestat începerea urmăririi penale pentru uzurparea puterii de stat. Curtea de Apel Chișinău urma să examineze recursul democraților, ședința a fost însă amânată.

Amintim că ulterior și PDM a depus un denunț privind uzurparea puterii de stat de către guvernarea PSRM-ACUM. Procuratura însă a respins cererea democraților.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Specialiștii ANSP: Se constată o majorare a numărului de intoxicații cu mercur

Probabil fiecare are sau a avut în trusa medicală de acasă un termometru ce conține …