Știrea zilei

Fostă ministră a Sănătății despre cazul fetiței care a murit folosind insecticid: Autoritățile cred că printarea pliantelor este suficientă?

După ce pe 28 august o fetiță de 9 ani a decedat, iar alta de 10 ani a fost spitalizată în stare gravă, suportând o intoxicație în urma folosirii unui insecticid deosebit de toxic, fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan a scris o reacție pe pagina sa de Facebook. Glavan a ținut să sublinieze că, recent, actuala conducere a ministerului anunța că toate instituțiile sanitare de medicină primară vor fi asigurate în mod urgent cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză, iar populația din localitate va fi înștiințată unde poate primi aceste medicamente gratuit oricând, scrie agora.md.

„Acum o lună și jumătate am fost anunțați despre faptul că 40 de mii de pliante care conțin informații, ce urmează să stopeze decesele copiilor în urma aplicării tratamentelor cu substanțe toxice periculoase, trebuiau să fie distribuite prin satele din R. Moldova. Și eram asigurați că maturii comunității vor lua atitudine.Ideea în sine nu este una rea, dar haideți să stăm strâmb și să judecăm drept: oare e suficientă printarea pliantelor și lipirea lor pe pereții din sat?”, s-a întrebat Ruxanda Glavan.

Fosta ministră este de părere că într-o familie social-vulnerabilă, sau într-o familie unde copiii sunt crescuți de bunici, pliantele nu sunt suficiente pentru a informa și educa:

„Copiii și părinții de la sate trebuie să fie informați activ despre astfel de pericole nemijlocit de către angajații agenției de sănătate publică, de către asistenții medicilor de familie, asistenții și lucrătorii sociali și instruiți de către cadrele didactice. Acest lucru trebuie să aibă loc prin vizite și discuții directe cu oamenii și oferirea tratamentului gratuit la fața locului, acolo unde e cazul”.

Copilele intoxicate au fost transportate în stare gravă la spitalul IMSP Spitalul Raional Hâncești. Cea mai mică dintre minore se afla în stare inconștientă, iar la scurt timp a decedat. Fetița de 10 ani a primit un tratament de urgență la același spital iar ulterior a fost transportată prin intermediul serviciului AVIASAN, la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Aproape un milion de lei s-a cheltuit pentru aniversarea Curții Consituționale | VIDEO

În timp ce pensionarii trăiesc la limita sărăciei, Curtea Constituțională sărbătorește cu mult fast aniversarea …