Știrea zilei

FMI dezvăluie „secretele” guvernului Sandu | VIDEO

Fondul Monetar Internațional a deschis accesul la documente, care dezvăluie condițiile noului împrumut pentru Moldova, în valoare de 46 de milioane dolari. Despre asta anunță jurnalistul Serghei Tkaci potrivit căruia, condițiile creditului, acceptat de către guvernul condus de Maia Sandu, a îngreunat și mai mult viața moldovenilor. Autorul precizează că obligațiile de rambursare a împrumutului vor cădea pe umerii mai multor generații. Maia Sandu nu a răspuns la telefon pentru comentarii.

Jurnalistul Serghei Tkaci afirmă că obținerea creditării din partea FMI este o dovadă că guvernul Sandu, fără a discuta cu societatea și experții, a trădat interesele cetățenilor de dragul unui nou împrumut. Autorul face referire și la nota explicativă a cabinetului de miniștri, în care se afirmă că procesul cedării a trei mari bănci moldovenești către investitorii străini este aproape finalizat. Potrivit jurnalistului, prin asemenea scheme vor fi cedate și alte bănci mai mici.

În opinia lui Serhei Tkaci, transferul sistemului bancar către investitorii străini este un angajament al autorităților de la Chișinău în schimbul acordării creditelor. De asemenea, jurnalistul susține că una dintre condițiile acordului cu FMI a fost a fost plata de către cetățeni a miliardului furat.

În plus, fostul premier ar fi declarat că intenționează să contacteze autoritățile Uniunii Europene și Statelor Unite pentru a solicita investigarea fraudei bancare, recunoscând, astfel, că banii furați se află în jurisdicția acestor state, iar autoritățile de la Chișinău nu au făcut nimic timp de cinci ani pentru a elucida circumstanțele furtului.

Acceptând condițiile acordului cu FMI, Guvernul Sandu a fost de acord cu o serie de măsuri, care vor afecta negativ viața moldovenilor: creșterea ratei impozitului pe câștigurile de capital, majorarea impozitelor pentru sectorul HORECA, impozitarea tichetelor de masă și altele.

Mai mult, acordul prevedea ajustarea tarifelor pentru gaze naturale și energie electrică. Prima etapă a avut loc, după ce din octombrie 2019 moldovenii achită mai mult pentru energia electrică. Același lucru urma să se întâmple și în sectorul gazelor naturale, însă după demiterea Guvernului Sandu scumpiri, deocamdată, nu au urmat.

Corespondentul nostru a contactat misiunea Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova. Reprezentații acesteia au declarat că nu vor comenta afirmațiile autorului articolului, deoarece FMI vine cu reacții doar la declarațiile oficiale ale autorităților statului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Soldații și tehnica militară au ajuns în raioanele țării | VIDEO

După ce ieri zeci de soldați înarmați și mașini militare ale Armatei Naționale au împânzit …