29 ianuarie 2020, miercuri
Știrea zilei

Fiodor Ghelici despre privatizarea „Metalferos”: Nu este privatizare, este jaf în plină zi | VIDEO

Anunțul autorităților de a scoate la privatizare societatea pe acțiuni „Metalferos” este dur criticată de Fiodor Ghelici, președintele Asociației obștești „Moldova mea”. În opinia lui, în spatele acestor acțiuni sunt interese financiare ascunse, iar întreprinderea, cel mai probabil, va ajunge, ca și alte companii de stat, pe mâna unor investitori din afara țării.

În opinia lui Fiodor Ghelici, privatizarea „Metalferos” reprezintă o încercare a unor persoane, din anturajul președintelui, de a pune mâna pe întreprindere. Activistul nu exclude că ar putea fi vorba și despre investitori străini.

FIODOR GHELICI, președintele Asociației obștești „Moldova mea”: Și Metalferos va ajunge pe mâna unei companii din afara țării. Din informațiile pe care le deținem, este vorba de cineva din Federația Rusă.

Președintele Asociației Obștești „Moldova mea” susține că Metalferos înregistrează profituri de milioane, motiv pentru care se arată nedumerit de decizia autorităților de a scoate întreprinderea la privatizare.

FIODOR GHELICI, președintele Asociației Obștești „Moldova mea”: Cred că pe parcursul a 3 luni, această întreprindere de stat va fi ”prihvatizată”.

Cu toate acestea, situația nu-i pune în gardă pe deputați, crede Ghelici.

FIODOR GHELICI, președintele Asociației Obștești „Moldova mea” tradus:  Stau toți și ascultă, înghit și absolut niciunul nu vine cu vreo reacție.

Am încercat să obținem o reacție din partea președintelui, Igor Dodon, însă purtătorul de cuvânt al șefului statului ne-a spus că Președinția nu comentează asemenea declarații. Nici reprezentanții companiei Metalferos nu au răspuns apelurilor noastre. Recent, după ședința tradițională de lucru cu președintele Parlamentului și premierul, șeful statului a anunțat că întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare în contextul luptei cu monopolul. Igor Dodon a anunțat că statul nu ar trebui să se implice în activitatea întreprinderii. În prezent, statul deține 70% din capitalul Metalferos.

În 2018 întreprinderea a înregistrat venituri din vânzări de 1,45 miliarde de lei și a obținut un profit net de circa 46,6 milioane de lei. La finele anului trecut, Procuratura Anticorupție a efectuat mai multe percheziții la Metalferos, dar și la alte companii interpuse. Descinderile au avut loc în cadrul unei cauze penale, pe faptul pretinselor acțiuni ilicite din cadrul întreprinderii și ale companiilor afiliate.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Misiunea FMI ajunge astăzi la Chișinău! Ce vor face experții timp de două săptămâni

Astăzi la Chișinău vine o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), care se va afla …