Știrea zilei

Finanțarea pentru sistemul judecătoresc, redusă cu 70 de milioane de lei | VIDEO

În acest an, finanțarea pentru sistemul judecătoresc va fi redusă cu 70 de milioane de lei. Banii vor fi redirecționați pentru achitarea prejudiciilor într-un caz pe care țara noastră l-a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Despre aceasta s-a discutat în ședința Guvernului, iar premierul Ion Chicu a cerut să fie efectuate rectificări la bugetul de stat.

Ședința Guvernului a început cu scântei, după ce premierul Ion Chicu a anunțat că Moldova este obligată să achite 70 de milioane de lei, după ce, în 2011, a pierdut un caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Șeful cabinetului de miniștri i-a cerut ministrului de Finanțe, Sergiu Pușcuță, să taie din banii prevăzuți în acest an pentru sistemul judecătoresc. Totodată, Ministerul Justiției ar urma să pregătească o adresarea către Procuratura Generală pentru a cere pedepsirea penală a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat, ca urmare a deciziei CEDO.

În context, șeful executivului a cerut să fie făcute publice toate dosarele pierdute la CEDO, suma prejudiciilor, dar și numele judecătorilor care se fac responsabili de acest lucru. Am încercat să obținem un comentariu la solicitarea prim-ministrului de la Fadei Nagacevschi, însă ministrul Justiției nu a răspuns la telefon.

Precizăm că Moldova a fost obligată de CEDO să plătească despăgubirile în valoare de 70 de milioane de lei în cazul „Gemeni” și să asigure, în același timp, restituirea clădirii foștilor proprietari până în data de 18 mai.

În caz contrar, statul va fi obligat să mai achite alte 2,1 milioane de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Guvernul SUA sporește până la 2,2 milioane de dolari asistența acordată R. Moldova pentru combaterea COVID-19

Guvernul Statelor Unite ale Americii a alocat, prin intermediul USAID, încă un milion de dolari …