Știrea zilei

Fiecare primar cu limba lui: „Limba Noastră” sau „Limba Noastră cea Română” | VIDEO

Fiecare primar cu limba lui. Asta rezultă din anunțul municipalității referitor la organizarea în acest an a sărbătorii Naționale a limbii române, care se va desfășura cu genericul „Limba Noastră” și nu „Limba Noastră cea Română”, ca și în anii precedenți.

Decizia se pare că l-a nemulțumit pe fostul primar, Dorin Chirtoacă, care a scris pe o rețea de socializare că în acest an festivitatea se numește exact ca pe vremea comuniștilor. De cealaltă parte, primarul interimar, Adrian Talmaci susține că în codul muncii figurează denumirea oficială a sărbătorii „Limba Noastră” și nicidecum „Limba Noastră cea Română”.

Chiar dacă primăria municipiului Chişinău a lăsat în acest an „Limba Noastră”, fără de ”cea Română” , totuși, autoritățile au pregătit un program de acţiuni şi manifestări cultural-artistice dedicate sărbătorii. Șefa Direcției Cultură a Primăriei Chișinău a declarat că în Capitală vor avea loc diverse activități în toate sectoarele orașului.

STELA MITRIUC, șefa Direcției Cultură a Primăriei Chișinău:

„Tradițional, sărbătoarea începe la ora 10:00 cu depuneri de flori. Pe strada Alecu Russo de la 10:00 la 14:00 vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului Alecu Russo, recital de poezie. Vom avea parte de o orchestră simfonică de copii care va evalua în PMAN între orele 15:00-15:45 minute.”

Chiar dacă programul festivităților este unul bogat, denumirea sărbătorii nu este aceeași ceea ce îl nemulțumește pe fostul edil al capitalei, Dorin Chirtoacă. Acesta a scris pe o rețea de socializare că ”sărbatoarea națională “Limba Noastră cea Română”, se numește anul acesta la Primăria Chisinau “Limba Noastră”, exact ca înainte de anul 2007, pe vremea comuniștilor. De cealaltă parte, actualul primar interimar, Adrian Talmaci îl contrazice pe Chirtoacă și spune că municipalitatea activează conform legislației în vigoare.

ADRIAN TALMACI, primar interimar, mun Chișinău:

„Faptul că domnul Chirtoacă comentează așa este o chestie de politică, se pregătește de alegeri. În hotărârea parlamentului din 1990 tot figurează “Limba Noastră”. Noi ne bazăm pe ceea ce este indicat în lege.”

Oamenii spun că limba trebuie să fie așa cum o recunoaște poporul .

„Eu consider că trebuie să fie “Limba Noastră cea Română” deoarece, noi vorbim în română.”

„“Limba Noastră” deja este clar că este cea română și nu mai trebuie de menționat de care e.”

Menționăm că, în fiecare an, de Ziua Limbii Române în capitală sunt organizate mai multe acţiuni culturale. Manifestațiile se încep de la ora 10:00, cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor. Seara în Piaţa Marii Adunări Naţionale se organizează concert cu participarea artiștilor autohtoni.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Avia Invest: Aeroportul Internațional Chișinău, nu mai are datorii față de Autoritatea Aeronautică Civilă | VIDEO

Compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, nu mai are datorii față de Autoritatea …