Știrea zilei

O lună de COVID-19 în Moldova: 21 de decese, iar numărul infectărilor se apropie de o mie | VIDEO

Încă două decese provocate de noul coronavirus și 77 de pacienți aflați în stare gravă. Este bilanțul sumbru prezentat în această dimineață de ministrul Sănătății în cadrul briefingului tradițional. Astfel, numărul deceselor provocate de COVID-19 au ajuns la 21 în țara noastră, iar cel al infectărilor se apropie de o mie. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, care este marcată astăzi, Viorica Dumbrăveanu a venit cu un mesaj către cei care sunt în prima linie și luptă pentru viața fiecărui cetățean.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății: „Avem înregistrate 965 de persoane care sunt infectate cu virusul COVID-19, din totalul de 4598 de teste care au fost realizate până la această dată. Cazuri de import, vreau să menționez că este vorba de 111, cazuri cu transmitere locală – 854. Pe moment avem în stare gravă 77 de persoane, cu gravitate medie – 335 de persoane, în rest este vorba despre stare satisfăcătoare. Până la momentul actual au fost tratate 40 de persoane. Vin cu o informație regretabilă: mai avem două persoane care au decedat. Este vorba despre doi bărbați, și într-un caz, și în altul, cu vârsta de 68 de ani. În primul caz, persoana a fost internată la Institutul de Medicină Urgentă în data de 3 aprilie în stare extrem de gravă. În cel de-al doilea caz, în aceeași instituție a fost plasat în data de 6 aprilie, transferat de la Glodeni în stare extrem de gravă.”

Totodată, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a venit cu un mesaj de felicitare pentru toți angajații medicali, dar și cu un îndemn către cetățeni.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății: „Stimați lucrători medicali, venim cu sincere aprecieri pentru profesionalismul dumneavoastră, pentru dedicația dumneavoastră. Astăzi, fac un apel către toți cetățenii Republicii Moldova, să fim mai buni, mai toleranți și mai responsabili față de lucrătorii din sistemul medical.”

În prezent, din numărul total al cazurilor înregistrate în Moldova, fiecare al treilea pacient infectat cu virusul COVID-19 este lucrător medical, mai exact, numărul lor a ajuns la peste 240. Printre aceștia se numără infirmieri, medici, reanimatologi, șoferi de ambulanțe, etc. Totodată, deși personalul medical refuză să apară în fața camerelor de filmat, aceștia declară că sunt neprotejați și nu dispun de echipamentul necesare. De cealaltă parte, autoritățile dau vina pe fostele guvernări care le-ar fi lăsat drept moștenire un sistem medical deplorabil.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

O nouă ilegalitate în dosarul lui Ilan Șor: Curtea de Apel Cahul interzice din nou accesul publicului la ședințe

Curtea de Apel Cahul a încălcat din nou toate normele unui proces public și transparent …