29 ianuarie 2020, miercuri
Știrea zilei

Fermierii din Costești exportă produse agricole în valoare de până la 40.000.000 de dolari în 18 țări | VIDEO

În timp ce unii importă în țară roșii turcești și alte fructe și legume, pe care, din anumite motive nu le putem crește acasă, fermierii din Costești își exportă produsele în 18 țări. Mii de tone de struguri de masă din acest sat moldovenesc ajung pe rafturile țărilor europene, SUA și chiar în Emiratele Arabe. În fiecare an, fermierii din Costești exportă produse agricole în valoare totală de până la 40 de milioane de dolari.

Pentru locuitorii acestui sat, strugurii sunt la fel unor copii – necesită îngrijire și întreținere, dar, în același timp, sunt o sursă de venit constant și chiar destul de consistent. În acest an, agricultorii din satul Costești și-au exportat pentru prima dată produsele în Statele Unite ale Americii și în Emiratele Arabe Unite. În același timp, în fiecare an producătorii încearcă să identifice noi piețe de desfacere.

ION SULA, președinte, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de struguri de masă: Soiul Moldova are caracteristice tipice: vedem culoare neagră intensă și pruina care există pe acest soi. Acest strugure are în jur de trei sute de grame, ceea ce este caracteristic acestui an, chiar și mai puțin, pentru că condițiile de producere au fost destul de dificile, dar această calitate este calitatea minimă pe care consumatorul final sau potențialul importator o solicită de la exportatorul din RM.

Potrivit lui Ion Sula, producătorii au nevoie, exclusiv, de sprijinul autorităților, deoarece implementarea noilor tehnologii necesită investiții. De frigidere pentru păstrarea strugurilor și fructelor, inevitabil este nevoie. Potrivit celor mai modeste estimări, fermierii de la Costești, au deja peste 100 de camere frigorifice și, așa cum spun ei, acest număr este un record pentru Europa. Potrivit reprezentanților asociației, un depozit pentru fructe și legume nu este o afacere separată, ci o parte integrantă a activității de cultivare și vânzare a fructelor și legumelor.

VICTOR MEREACRE, Directorul cooperativei „FRUCT BIOIMPEX”: În această hală noi putem depozita până la 200 de paleți de struguri, în funcție de greutate. Dacă poama e mai voluminoasă – câte 850 kg, atunci încap câte 160 – 170 de tone într-o cameră. Noi putem păstra poama până la 6 luni de zile. Aceast lucru face posibilă vânzarea produselor la un preț optim. Iar pentru a îmbunătăți calitatea, precum și pentru a reduce riscurile de pierdere a recoltelor în caz de grindină și vreme. Noi putem păstra poama până la 6 luni de zile.

Aceast lucru face posibilă vânzarea produselor la un preț optim. Iar pentru a îmbunătăți calitatea, precum și pentru a reduce riscurile de pierdere a recoltelor în caz de grindină și vreme rea, producătorii se conduc după experiență străină. Astfel, pentru prima dată în Moldova, unii dintre ei au început să acopere viile cu o peliculă specială, care permite protejarea strugurilor de radiațiile solare excesive, de ploi, grindină, vânt și îngheț.

OLEG MEREACRE, membrul Asociației Producătorilor de struguri, Costești: Datorită peliculei, sperăm să reducem din tratamentele fitosanitare pe care le efectuăm, deoarece pelicula ne permite să facem tratamente le strict după registru. Dacă sunt 20 de zile, atunci 20 de zile. Noi nu avem probleme cu roua, cu ploile, că, iată de exemplu a venit o ploiță și nu mai lucrează. Aceasta, sper să ne reducă din tratările pe care le facem. 

Fermierii din Costești nu se opresc aici. Ei spun că au mari planuri pentru viitor în vederea implementării tehnologiilor inovative. De exemplu, unii au început deja să cultive struguri în sere, ceea ce face posibilă obținerea acestui produs în orice moment al anului, iar alți fermieri.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Banca Mondială va împrumuta Moldovei 40 milioane de dolari

Banca Mondială va susține financiar modernizarea învățământului superior din Republica Moldova. Comisia politică externă și …