Știrea zilei

Femeie suspectă de coronavirus, internată în spitalul din Strășeni. Ce au arătat rezultatele analizelor | VIDEO

În Republica Moldova nu există, deocamdată, niciun caz de infectare cu Coronavirus. Cel puţin, asta a declarat ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, care a fost audiată astăzi în plenul Parlamentului. Potrivit ei, autoritățile sunt pregătite să facă față virusului periculos, iar spitalele din țară dispun de rezerve suficiente de preparate. Totuşi, în presă au apărut noi informaţii despre o femeie, recent revenită din Italia, ar fi suspectă de infectare cu acest virus. În prezent, aceasta ar fi internată în spitalul din Străşeni.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, diagnoza pacientei de la Strășeni, care este suspectată că ar fi luat coronavirusul, nu este confirmată. Au fost prelevate probe, iar rezultatele de laborator vor fi anunțate mai târziu. Alte cazuri de infecție cu virusul periculos, despre care se vorbește, nu au fost confirmate, a declarat ministrul sănătății în plenul Parlamentului.

MARINA TAUBER, deputat Partidul Politic „ŞOR”: A apărut informaţia că în Republica Moldova deja este un caz de coronavirus şi, totodată, am primit şi eu informaţii că sunt cel puţin două cazuri.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: La momentul actual, în Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de infecție Coronavirus.

MARINA TAUBER, deputat Partidul Politic „ŞOR”: Cât de pregătit este statul Republica Moldova în cazul în care această boală, nu dă Doamne, să apară şi la noi?

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: Instituțiile medico-sanitare publice sunt asigurate în proporție de 96,6% cu stocurile necesare de medicamente pentru o perioadă de 60 de zile, iar dacă vorbim de programele naționale și speciale – pentru 90 de zile. Instituţiile medico-sanitare publice sunt asigurate şi cu mănuşi, măşti, tunică medicală.

Deputaţii s-au interesat dacă suntem pregătiți și din punct de vedere financiar să facem față unei infecții cu acest virus.

IGOR GROSU, deputat PAS: Fraţii români repede au alocat peste 200 de milioane de roni, noi cât am alocat?

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: În primul rând, haideţi să revenim la fondul de asigurări obligatorii de asistenţă medicală care, în situaţiile respective, are planificat fondul de rezervă şi unde sunt planificate sursele financiare pentru anul curent, există fondul de profilaxie.

Dumbrăveanu a dat asigurări că, pe lângă spitalul de boli infecţioase ”Toma Ciorbă”, în tratarea cazurilor de infecție cu virusul COVIT-19 vor fi specializate și alte instituții medicale.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: Dacă este să vorbim de adulţi, este vorba de Clinica nr. 2 a spitalului Ministerului Sănătăţii. Exact aşa în cazul maternităţii Nr.2, putem să concentrăm, în caz de necesitate, femeile gravide care sunt infectate cu coronaviro s. Și în cazul instituțiilor pentru copii, acelaşi principiu a fost determinat. 

Ministrul a mai spus că instituţiile medicale specializate sunt asigurate cu echipament special de protecţie. Dumbrăveanu spune că în Moldova există un singur producător de măști de protecție, care confecționează o cantitate insuficientă pentru a acoperi necesitățile, restul articolelor sunt importate. Iar din cauza coronavirusului, prețul de import al măștilor s-a majorat. Ministrul a mai spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii va dona țării noastre un lot de echipamente medicale.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Acoperișul Casei de Cultură din comuna Doina s-a prăbușit. Consilierii socialiști și democrați au împiedicat dorința primarului din partea PP „ȘOR” de a-l repara la timp | VIDEO

Locuitorii comunei Doina, din raionul Cahul, au rămas fără Casa de Cultură după ce acoperișul …