Știrea zilei

Fără bani și fără acte: Moldoveni, exploatați prin muncă în Portugalia | VIDEO

Administratorul unei agenții de plasare în câmpul muncii în străinătate cu sediul în mun. Chișinău, cu vârsta de 30 de ani, membru al unei grupări infracționale transfrontaliere a fost reținut, fiind suspectat de trafic de ființe umane în scop de exploatare prin muncă în țările spațiului UE.

În urma investigațiilor efectuate de către procurorii PCCOCS  în comun cu ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații precum și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, s-a stabilit că începând cu luna septembrie 2018, traficanții urmărind scopul exploatării prin muncă și servicii forțate, sub pretextul angajării la un loc de muncă legal și bine plătit în Portugalia în domeniul agriculturii, au recrutat mai multe persoane originare din Republica Moldova.

Ulterior, liderul grupării împreună cu alte persoane necunoscute, folosindu-se de poziția de vulnerabilitate a victimelor le-au transportat și adăpostit într-o localitate din Portugalia. Ajunși la destinație, suspecții au confiscat de la victime actele de identitate. Totodată, sub pretextul restituirii unei datorii neachitate de către victime și a cărei mărime nu a fost stabilită în mod rezonabil, aceștia prin amenințare cu violența fizică au fost impuși să practice diferite lucrări agricole, în afară de cele promise inițial, fără a le fi achitat salariul promis.

În rezultatul perchezițiilor efectuate de procurorii PCCOCS și ofițerii INI la domiciliul suspectului și sediul agenției au fost depistate și ridicate circa 200 de contracte de prestare a serviciilor pe numele cetățenilor Republicii Moldova, care au plecat în străinătate la muncă sau urmează să plece la muncă, agende cu înscrisuri de ciornă, carnete, mijloace bănești, recipise și confirmări de transferuri bănești.

Actualmente, administratorul agenției este plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, făptuitorii riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 până la 15 de ani.

La moment, continuă acţiunile de urmărire penală în vederea identificării și reținerii tuturor făptuitorilor, precum și identificarea altor victime care au avut de suferit în rezultatul acțiunilor ilegale ale grupului infracțional, dar și confiscarea bunurilor infracționale, obținute de către învinuiți pe cale ilegală.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Elveția donează Republicii Moldova măști medicinale, mănuși și soluții dezinfectante | VIDEO

Elveția ne întinde o mână de ajutor în lupta cu coronavirus. Statul elvețian donează Republicii …