Știrea zilei

Familia Greceanîi și Igor Dodon, vizați în raportul kroll 2 | VIDEO

O firmă off-shore al cărei proprietar și beneficiar este soțul Zinaidei Greceanîi, este prezentă în raportul Kroll2. Potrivit presei, firma înregistrată în Cipru a beneficiat de mai multe credite în valoare de zeci de milioane de dolari de la BEM. Astfel, pe timpul când Zinaida Grecianîi era ministru al finanțelor, iar Igor Dodon ministru al economiei, au avut loc creditări ale companiilor conduse de persoane apropiate celor doi. Nici Grecianîi și nici Dodon nu au avut vreo reacție la raport, anterior însă ei au negat că ar fi fost implicați în frauda bancară.

Potrivit portalului deschide.md, pe timpul când Zinaida Greceanîi era ministrul de finanțe, iar apoi în 2008 devine premier, fabrica de vin din Cojușna care era administrată de soțul său, Alexei Greceanîi obține de la Banca de Economii un credit de peste un milion 600 de mii de euro și jumătate de milion de dolari, iar în 2010 falimentează. Un an mai târziu, firma off-shore din Cipru „Alsvit-Print“ al cărei proprietar și beneficiar, era tot soțul Zinaidei Greceanîi, ia un nou credit de 40 de milioane de lei, de la BEM, care figurează în raportul Kroll, pentru a răscumpăra gajul Fabricii de Vinuri din Cojușna.

Totodată, între anii 2006-2010, câteva întreprinderi afiliate lui Igor Dodon contractează de la Banca de Economii credite în valoare totală de peste 10 milioane de dolari. Proprietarul acestui grup de companii, intrate în insolvabilitate, Alexandru Beristecico, este unul dintre finanțatorii Partidului Socialiștilor și prieten al lui Igor Dodon. Și în acest caz creditele neperformante ale companiilor atribuite șefului statului, în valoare de peste 116 milioane de lei, au fost incluse întrun contract de cesiune care trebuiau să fie răscumpărate până la finele lunii martie 2014. În consecință, Zinaida Grecianîi și Igor Dodon, au prejudiciat BEM cu sute de milioane de lei, iar acum manipulează opinia publică și vor să ne facă să credem că vor să facă regulă în țară, în realitate, însă, singurul lucru pe care-l urmăresc este să-și creeze condiții pentru ca să poată fura în continuare, mai scrie portalul de știri deschide.

  •  
  •  
  • 3
  •  

Citește și

Dodon confirmă cazurile de COVID-19 în instituția prezidențială și SPPS: „S-au infectat de la rude, soție medic sau soacră”

Șeful statului, Igor Dodon, susține că de la începutul pandemiei COVID-19 în cadrul instituției prezidențiale …