Știrea zilei

Experți politici: „Guvernanții vin și pleacă, dar schimbări pozitive în politica externă a țării noastre nu sunt vizibile” | VIDEO

Guvernanții vin și pleacă, dar schimbări pozitive în politica externă a țării noastre nu sunt vizibile. Iar discursirile, adesea în contradictoriu, ale guvernanților nu fac altceva decât să sustragă atenția de la problemele adevărate ale societății. Declarațiile au fost făcute de către invitații emisiunii ”Moldova Zi de Zi” de la postul nostru de televiziune, în contextul în care guvernarea dă asigurări că țara noastră este în relații bune atât cu estul cât și cu vestul.

Unul dintre invitați, directorul unei companii de consultări publice din țara noastră, este de părerea că ceea ce se întâmplă acum nu este decât un joc în care guvernarea încearcă să arate o imagine frumoasă, că s-au îmbunătățit relațiile cu Federația Rusă, cu Uniunea Europeană, dar și cu SUA.

Pe arena externă, în mare parte, Moldova are o imaginea unui stat instabil. La momentul dat, peste un an nu se știe cine va fi la guvernare, cum va fi mai departe politica și așa mai departe, a declarat IAN LISNEVSCHI, directorul unei companii de consultări politice.

În același timp, directorul Institutului de Studii Diplomatice Politice și de Securitate, Valeriu Ostalep susține că vizitele externe ale exponenților puterii, deocamdată cel puțin, nu aduc roade.

Unul merge de 150 de ori și se întâlnește cu Putin și eu nu văd absolut nici un sens de la toate întâlnirile astea și fix același lucru se întâmplă pe dreapta. Plecările astea turistice dintr-o parte în alta a guvernării noastre, pe care s-au obișnuit să le facă și pe lângă faptul că se fac pe banii noștri, ele trebuie să aibă un sens și un sens nu pentru albumul lor de familie, dar pentru noi ca stat, mie asta îmi lipsește. Discuțiile astea pe care ei le vorbesc ca rezultatul acestor vizite s-au îmbunătățit relațiile, dar cu cine s-au îmbunătățit relațiile? , declară VAERIU OSTALEP, directorul Institutului de Studii Diplomatice Politice și de Securitate.

De asemenea, invitații emisiunii sunt de părere că politica externă a trecut în subordinea președintelui Dodon cu implicarea minimă a Guvernului.

 Guvernul la momentul dat este într-o stare în care jumătate nici nu înțelege ce să facă mai departe și altă jumătate nici nu poate să facă pentru că noi ne-am trezit cu un guvern minoritar care de fapt nici nu are o strategie politică de guvernare, a adăugat IAN LISNEVSCHI, directorul unei companii de consultări politice.

Totodată, au mai menționat invitații emisiunii, toate discuțiile între președintele statului, Igor dodon și premierul Maia Sandu, dar și discursurile lor ăn public nu fac decât să sustragă atenșia de la problemele stringente cqare trebuie rezolvate.

Ei joacă teatrul ăsta – el spune una, ea spune alta și tot așa ne sustrag atenția de la lucrurile de bază și discursul îsta la ONU pentru mine ca cetățean înseamnă fix ZERO iaca discursul cela, în ce o să fie el transformat? În vreo politică? Dvs doar perfec înțelegeți că următorul un an- un an jumate ei tot o să se sfădească așa între dânșii ăi tot o să se joade – hai să schimbăm 2 miniștri, doi jumate, apșoi 5, apoi acela, apoi alegerile generale, apoi prezidențiale și tot așa o să spună discursuri, noi tot o să-i analizăn, iar în timpul ăsta vremea trece, a explicat VAERIU OSTALEP, directorul Institutului de Studii Diplomatice Politice și de Securitate.

La sfârșitul emisiunii atât Ian Lisnevschi cât și Valeriu Ostalep au declarat că țara noastră nu este independentă la capitolul politicii externe și se lasă influențată din exterior. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al președintelui a declarat că nu comentează declarațiile. Totodată și reprezentanții serviciuilui de presă al Guvernului nu au spus că nu oferă o reacție pe marginea acestora.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

pro moldova

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu la adresa României

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu și exprimă în …