Știrea zilei

Experți: PDM va cere garanții de la PSRM, în schimbul unui parteneriat | VIDEO

În timp ce formulează condiționalități, trasează „linii roșii” strategice pe care spun că nu le vor încălca fiind într-o alianță cu socialiștii, democrații urmează să ceară și unele garanții de la PSRM. Iar una dintre ele este continuarea parcursului european. De cealaltă parte însă, socialiștii fiind cu gândul la prezidențialele din toamnă, invită democrații să li se alăture, cu tot cu electorat. În mare parte, este vorba de cel pro-european, care, în final, va suferi, fiind obligat să voteze pentru candidatul PSRM la alegeri. De această părere sunt analiștii politici Corneliu Ciurea și Ian Lisnevschi, invitații emisiunii „Moldova Zi de Zi”, care au explicat condițiile în care ar putea fi creată coaliția PSRM-PDM și care ar fi efectele acesteia.

Garanția că Republica Moldova nu va devia de la parcursul pro-european în vederea integrării în Uniunea Europeană – este ceea ce vor cere, printre altele, democrații în schimbul unui parteneriat cu PSRM, partid cu viziune politică de stânga.

IAN LISNEVSCHI, analist politic: PDM va dori să obțină garanția că Republica Moldova va merge spre integrarea europeană. Aici depinde foarte mult de posibilitatea lor de a duce acest dialog, de a obține aceste garanții, de diplomația pe care ei o vor manifesta, pentru că și PSRM are nevoie de PDM.

Astfel, democrații vor trasa „linii roșii” și vor impune condiționalități socialiștilor în situația în care, potrivit analiștilor, PDM ocupă o poziție mai vulnerabilă în ultima perioadă, față de cei cărora vor să le ceară garanții.

IAN LISNEVSCHI, analist politic:- Cedează cine este cel mai slab. – Cine este cel mai slab dintre PDM și PSRM? – Actualmente, având în vedere că PDM are un număr destul de mare de deputați, totuși, este într-o situație mai slabă, pentru că a fost și divizat, a trecut și în opoziție.

Analistul Corneliu Ciurea a explicat modul în care, în viziunea sa, va avea de suferit electoratul democraților, în mare parte, fiind vorba de cel pro-european.

CORNELIU CIUREA, analist politic: Această alianță, în mod cert, nu va dăuna socialiștilor. Din contra, vor avea de beneficiat de pe urma acestei alianțe, pentru că, cel puțin, o parte dintre alegătorii PDM vor înțelege că trebuie să voteze cu domnul Dodon. Vor avea, probabil, de suferit. În cazul în care va fi o alianță, democrații, ca parteneri ai socialiștilor, în cazul în care candidatul lor nu va accede în turul doi, vor fi obligați să-l susțină pe domnul Dodon, deschis.

Menționăm că, în urma lansării negocierilor cu privire la formarea unei coaliții de guvernare, o alianță dintre PSRM și PDM este pe cale să se oficializeze.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Hotărârile emise de Curtea Constituțională nu pot fi atacate in alte instanțe: Judecătoria Chișinău nu mai poate examina cererea depusă de Vladimir Țurcan | VIDEO

Instanțele judecătorești din Moldova nu au dreptul să examineze și să emită hotărâri în legătură …