Știrea zilei

Experți: Guvernarea aplică standarde duble. OrheiLand – „câmpul de lupte politice” | VIDEO

Scandalul apărut în jurul parcului de distracții, OrheiLand, a fost urmărit de mai mulți specialiști care, la fel ca autoritățile din Orhei, susțin că guvernarea aplică standarte duble în acest caz și mai puțin măsurile impuse de pandemie, în comparație cu relazarea acestira pemise în capitală. Am contactat diverși funcționari pentru a afla din ce cauză legea s-a aplicat selectiv la Orhei și la Chișinău. Autoritățile capitalei ne-au garantat că totul se respectă comform normelor și polițiștii ar fi prezenți peste tot, deși imaginile și probele acumulate, săptămâna trecută, arată viceversa.

Atât administrația publică din Orhei, cât și reprezentanții Partidului Politic ”Șor” au semnalizat de nenumărate ori despre dublele standarte care ar fi aplicate în parcurile din Chișinău, care se pare că au anumite privelegii în raport cu OrheiLand. Asta după ce în data de 28 iunie, poliția înarmată a interzis accesul copiiilor pe teritoriul parcului, unde, după cum spun organizatorii, sunt respectate toate normele sanitare atât la tobogane, cât și în lacul din apropiere.

Am contactat mai mulți experți din domeniul sănătății publice pentru a afla opinia acestora.

RUXANDA GLAVAN, fost ministru al Sănatății: „Ceea ce am urmărit eu în ultima perioadă de fapt pentru mine e o dovadă în plus că autoritățile imit anumite decizii care de departe nu mai sunt actuale și le folosesc în formă de bâtă politică încercând să se războiască cu cineva, uitând că este vorba de copii. Am văzut acele imagini în care de departe nu se respectă cerințele comisiei extraordinare de sănătate publică în parcurile din Chișinău și atunci nu-mi rămâne să regret că asistăm la standarte duble, la metode punitive mai ales în cazurile familiilor cu copii”.

LUMINIȚA SUVEICĂ, fosta șefă a Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău: „Eu cred că aici e mai mult un aspect politic care nu vreau să în comentez dar dacă se păstrează normele sanitare, distanța fizică între oameni , dezinfectarea și spălatul pe mâini atunci poate să fie folosit”.

L-am sunat și pe directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, să vedem ce părere are la subiect, acesta însă a evitat să ne răspundă la întrebări.

NICOLAE FURTUNĂ directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică: „Pot să adresez întrebarea până la urmă? -Nu puteți pentru că eu nu pot să vorbesc, este serviciul de presă.Ori voi nu naveți nici respect, eu am o zi programată”.

Amintim că în contextul situației epidimiologice din țară, dar ținând cont de faptul că autoritățile au interzis în data de 28 iunie activitatea celui mai mare parc de distracție din țară, OrheiLand, consilierii municipali Valerii Klimenko și Sergiu Burgudji, săptămâna trecută, au inspectat un parc din Chișinău. Ei au verificat cum sunt respectate măsurile de prevenire a infecției cu noul COVID-19. În urma vizitei inopinate, aleșii locali au constatat că agenții econiomici din parcul Valea Trandafirilor nu dețin autorizații sanitare și nici acte care le-ar permite să activeze pe timp de pandemie. În niciunul dintre parcurile capitalei nu am văzut polițiști care să monitorizeze respectarea măsurilor de securitate, deși pretorii sectoarelor Botanica și Buiucani afirmă altceva.

BORIS PREPELIȚĂ, pretorul sectorului Botanica: „La noi în fiecare seară poliția cu mașinile merge prin parc și atenționează oamenii să nu facă grupuri mari, să păstreze distanța. Oamenii ca peste tot nu înțeleg, ei cred că dacă nu l-a atins pe dânsul virusul nu are probleme în genere”.

VADIM BRÎNZANIUC, pretorul sectorului Buiucan: „La parcul Valea Morilor ce ține de plajă am implicat de sâmbătă toată poliția și carabinierii pentru a înterzice , aceeași situație o avem și în parcul La Izvor. Toți agenții care activează acolo în lipsa actelor s-au ales cu procese contravenționale iar plaja va fi interzisă. În parc este prevedere legală care permite aflarea persoanelor cu vârsta până la 63 de ani în grupuri nu mai mari de 3 persoane. -Dar în cazul care grupurile sunt mai mari? – va intervine poliția”.

Am luat legătura și cu fostul primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, care, de asemenea, crede că guvernarea aplică duble standarde în gestionarea situației cu virusul COVID-19:

RUSLAN CODREANU, fost primar interimar al municipiului Chiținău: „Mesajul a fost distorsionat de la bun început inclusiv de conducerea primăriei ba se închid piețele, ba se deschid piețele, ba se deschid terenurile de joacă ba se închid. Oamenii sunt mult prea obosiți și confuzi de la bun început și nu știu în ce să creadă. Dublele standarte au persistat toată perioada respectivă ceea ce a transmis și un mesaj în societate. De asta și oamenii se simt mai puțin responsabili când este vorba de a se proteja”.

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până în data de 15 iulie. Astfel, se interzice activitatea zonelor de agrement bâlciuri și parcuri de distracții, organizarea ceremoniilor, dar și aflarea în locuri publice a grupurilor mai mari de trei persoane. În același timp, autoritățile până duminica au blocat activitatea doar pentru parcul OrheiLand. Amintim că în data de 28 iunie, poliția a închis caruselurile și a interzis scăldatul în lac. În timp ce în parcurile din capitală nu este văzut niciun polițist, care ar face ordine, aceștia sunt cu zecile la OrheiLand.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Știrile orei 13:00 la Televiziunea Centrală – 2020-08-05