Știrea zilei

Experți: Fenomenul justiției selective, prezent în Moldova. Procuratura Generală trebuia să se autosesizeze în cazul secvenței audio cu Dodon și Ceban | VIDEO

„Statul nu ar trebui să facă uz de justiție selectivă”. Declarația aparține avocatului Ion Dron și a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova Zi de Zi”, difuzată de postul nostru de televiziune. El s-a referit, inclusiv la lipsa de reacție din partea Procuraturii Generale, care, în opinia sa, ar fi trebuit să se autosesizeze după apariția în public a înregistrării audio în care președintele Igor Dodon ar discuta cu primarul capitalei Ion Ceban despre invalidarea mandatului lui Andrei Năstase. Mai mult, avocatul spune că Procuratura Generală nu-și dorește aducerea lui Vlad Plahotniuc în țară, pentru că „el ne poate spune foarte multe”.

Potrivit avocatului Ion Dron, fenomenul justiției selective în Republica Moldova devine din ce în ce mai evident.

ION DRON, avocat:”Statul nu ar trebui să facă uz de justiție selectivă. Să revenim la acel kuliok, la acea transmitere de bani. Percepția este că da, într-adevăr, cei care au bani nu sunt urmăriți de procuratură.”

În context, avocatul a făcut referire și la faptul că Procuratura Generală a anunțat că nu se va autosesiza în cazul secvenței audio, publicată în 16 iunie, unde președintele Igor Dodon și actualul primar de Chișinău, Ion Ceban, ar discuta despre invalidarea rezultatelor alegerilor locale din 2018. În pofida faptului, că legislația prevede acest lucru.

ION DRON, avocat:”Era cazul și este necesar și firesc să se autosesizeze și pe marginea acestor imagini foto cu aceste aplicații audio. Acele înregistrări audio vorbesc despre acțiunile lui Dodon de subminare a proceselor democratice în această țară.”

Despre necesitatea unei justițiii democratice și transparente a vorbit și deputatul Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov, care susține că, deocamdată, în Moldova fenomenul imixtiunii politicului în acest sistem este la ordinea zilei.

DENIS ULANOV, deputat, Partidul Politic „ȘOR”:”Vreau să sper că vom avea o justiție cu adevărat profesionistă, delimitată de politic, dar în condițiile actuale, în opinia mea, asta este doar o poveste. Imixtiunea politicului e foarte puternică. Eu nu văd în acest moment vionță politică pentru ca justiția să fie una efectivă, de aceea, indubitabil, la conducerea țării trebu ie să vină o altă clasă politică.”

În alt context, avocatul Ion Dron a explicat și de ce, în opinia sa, nu este în interesul procurorului genaral aducerea în țară a lui Vlad Plahotniuc, dar și de ce nu s-a creat până acum o comisie rogatorie, astfel încât fostul lider PDM să fie interogat în Statele Unite.

ION DRON, avocat:”PG, în opinia mea, nu-și dorește nici aducerea lui Pahotniuc în țară, fiindcă el poate face depoziții, inclusiv în contextul kuliocului cu Dodon. Îl strângi la perete acolo pe Vlad Plahotniuc, nu poate da
declarații false acolo, pentru că poate fi condamnat pentru obstrucționare și ne poate spune foarte multe, care-i poate ușura lucrul procurorului general. Întrebarea e de ce nu o face? Sau poate a făcut-o și noi nu știm.”

Totodată, în opinia lui Ion Dron, dacă statul își dorește cu adevărat revenirea la normalitate și restabilirea încrederii cetățenilor în justiție, este necesară revizuirea tuturor dosarelor din cel puțin, ultimii cinci ani. Am încercat să obținem un comentariu la aceste declarații, însă serviciul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, nu ne-a răspuns la telefon și nici reprezentanții Ministerului Justiției.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …