Știrea zilei

Experți: Chiar dacă au existat presiuni, Partidul „ȘOR” a obținut rezultate bune la alegeri | VIDEO update

„Alegerile locale generale din 20 octombrie nu au fost unele tocmai democratice, asta chiar dacă actuala guvernare a promis că va fi diferită de cele anterioare”. De această părere este analistul politic Victor Gurău, invitatul emisiunii Moldova Zi de Zi de la Televiziunea Centrală. Potrivit lui, presiunile și PR-ul negru, făcut de cei de la putere în campania electorală asupra unor candidați, în special a celor din Partidul Politic „ȘOR” nu au avut efectul scontat. Mai mult, în ciuda tuturor impedimentelor, cei vizați au reușit să obțină rezultate victorioase în urma scrutinului, spune comentatorul politic Corneliu Ciurea, invitat și el în platou. Reprezentanții blocului ACUM nu au răspuns la telefon pentru a comenta declarațiile, iar purtătorul de cuvânt al socialistului Ion Ceban ne-a spus că va veni mai târziu cu o reacție.

Presiunile, amenințările și aresturile din timpul campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 20 octombrie nu pot vorbi nicicum de alegeri libere și democratice. Cel puțin, de această părere este analistul politic Victor Gurău.

VICTOR GURĂU, analist politic: „Haideți să ne amintim totuși de arestul deputaților din partidul „ȘOR”, un șou televizat, care avea loc tocmai în perioada procesului electoral. Să ne amintim de lipsirea de imunitate”.

Intervenția puterii s-a văzut și în Comuna Jora de Mijloc, spune analistul politic Corneliu Ciurea. Dar încercarea de a-l exclude din cursă pe candidatul Partidului „ȘOR” la funcția de primar al comunei, Sergiu Labliuc, a fost una eșuată.

CORNELIU CIUREA, analist politic: „A fost, probabil, o încercare mult prea obraznică. Nu știu Exact cum s-a produs, cum a acționat puterea în aceste condiții, dar domnul Labliuc a fost restabilit în cursă și am văzut ce rezultat convingător a obținut. Puterea totuși, a recurs la anumite acțiuni de intimidare de limitare a drepturilor democratice și alegerile nu au fost în totalitate libere”.

Rezultatele pe care le-a obiținut opoziția în urma alegerilor au fost unele surprinzătoare, indiferent de presiunile la care a fost supusă. Iar asta înseamnă, în viziunea lui Corneliu Ciurea, că în timp ce rezultatele obținute de candidații guvernării nu au fost tocmai pe măsura așteptărilor,
opoziția se consolidează și va deveni din ce în ce mai vocală și chiar de succes.

VICTOR GURĂU, analist politic: „Același succes îl putem semnala la Orhei și făceam o glumă interesantă, că dacă anterior, Partidul „ȘOR” avea primăria Orhei, acum practic, are o majoritate absolută pe tot raionul Orhei. Blocul ACUM nici într-un raion nu are acel rezultat pe care îl are Partidul „ȘOR” în raionul Orhei”.

CORNELIU CIUREA, analist politic:”PD-ul, în mod surprinzător a înregistrat un rezultat bun. La fel și Partidul „ȘOR” și a lui Renato Usatîi au avut succese locale. Astfel, lupta politică, eu aș spune în mod surprinzător, va deveni după aceste alegeri locale generale mult mai acerbă. Și eu cred că asta este surpriza alegerilor”.

Potrivit experților, comportamentul candidaților la locale din partea guvernării s-a răsfrânt inevitabil și asupra electoratului. Așa se face că, prezența la vot la alegerile din acest an, este cea mai mică începând cu anul 1995 încoace, iar asta înseamnă o taxare dură din partea electoratului
a actualei guvernări.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tot mai mulți primari aderă la Partidul Politic „ȘOR”. Ilan Șor: Putem să renaștem țara. Și cu siguranță o vom face | VIDEO

Echipa partidului Politic ”ȘOR” își mărește rândurile. În ultimele săptămâni, 16 primari și mai mulți …