Știrea zilei

Expert economic: Statul ar trebui să achite creditele și salariile angajaților trimiși forțat acasă | VIDEO

Antreprenorii vor primi un răgaz de trei luni la achitarea impozitelor pe venit. Iar TVA-ul pentru sectorul HORECA va fi redus la 15%. Sunt unele dintre măsurile care vor fi luate de autorități pentru a-i ajuta pe agenții economici să depășească mai ușor criza provocată de coronavirus. De cealaltă parte, reprezentanți din domeniu afirmă că un termen de trei luni este prea mic pentru a permite sectorului să-și revină. Iar experții economici sunt de părere că statul ar trebui să-și asume o parte dintre plăți, inclusiv salarii și ratele pentru credite, în cazul companiilor care au fost nevoite să-și sisteze activitatea.

În cadrul ședinței au fost agreate mai multe măsuri de suport menite să faciliteze activitatea agenților economici pe timp de criză, provocată de pandemia de coronavirus. Printre acestea se numără amânarea achitării impozitului pe venit până în data de 25 iunie. Iar începând cu 1 mai TVA-ul pentru HORECA va fi redus până la 15 la sută.

MĂSURI ÎN SUSȚINEREA ANTREPRENORILOR:

– amânarea achitării, până în data de 25 iunie, a impozitului pe venitul obținut din activitatea de întreprinzător pentru primul trimestru al acestui an;

– reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, începând cu 1 mai;

De asemenea, s-a convenit să fie amânată până în data de 25 aprilie declararea și achitarea impozitului pe venit, pentru anul trecut, pentru unii subiecți. Printre aceștia se numără întreprinzătorii individuali, gospodăriile ţărănești, fermierii, întreprinderile mici și mijlocii.

AMÂNAREA ACHITĂRII IMPOZITULUI PENTRU 2019:

– întreprinzătorii individuali;

– gospodăriile ţărănești;

– fermieri neplătitori de TVA, cu până la 3 salariați;

-întreprinderile mici și mijlocii.

Reprezentanții HORECA spun însă că sectorul are nevoie de o perioadă mai îndelungată ca să-și revină. Și asta pentru că în în următoarele trei luni, ei vor suferi pierderi.

ANETA ZASAVIȚCHI, liderul Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Moldova: Trebuie să fim conștienți că foarte multe persoane acum stau acasă, unele companii în curând vor fi în imposibilitate de a achita salarii. Și eu nu am previziuni foarte încurajatoare că odată cu deschiderea unităților de alimentație publică, oamenii vor începe a cheltui banii pe care încă nu îi vor avea.

De asemenea, unii experți economici susțin că statul ar trebui să vină cu măsuri suplimentare pentru a facilita activitatea agenților economici.

GHEORGHE COSTANDACHE, expert economic: Companiile care și-au sistat activitățile economice ar trebui să beneficieze de achitarea salariilor angajaților din fondurile statului. Să fie înghețate unele plăți privind rabursarea împrumuturilor și creditelor la băncile comerciale și e foarte bine ca statul singur, o parte din aceste pierderi, să le ia pe seama sa.

Parlamentul a instituit stare de urgență pentru 60 de zile. Drept urmare, majoritatea companiilor au fost nevoite să-și sisteze activitatea.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Situația la frontieră: Câți moldoveni au revenit în țară pe cale aeriană, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a …