Știrea zilei

Expert economic: Moldova se va confrunta cu o nouă criză economică, pe fundalul pandemiei de COVID-19 | VIDEO

Republica Moldova se va confrunta cu o nouă criză economică pe fundalul pandemiei de coronavirus. Declaraţia a fost făcută pentru postul nostru de televiziune de economistul Veaceslav Ioniţă. Potrivit lui, în primul rând, vor fi afectați agenţii economici, agricultorii, dar şi mai multe categorii de persoane.

Veaceslav Ioniţă susținecă economia mondială se află în pragul unei dintre cele mai profunde crize. Potrivit lui, în acest an, piaţa petrolierăva înregistra una dintre cele mai bruște căderi a consumului de petrol din istoria omenirii

VEACESLAV IONIŢĂ, expert „Idis Viitorul”: O asemenea cădere nu a fost niciodată şi lucrul acesta este ca un termometru care arată că situaţia în economie este una dramatică. Noi vom fi loviţi în primul rând de contextul internaţional şi apoi de necesitatea adoptării acestei decizii de carantină.

Ioniţă mai spune că în Moldova criza este influenţată de cel puţin doi factori esenţiali, care vor genera scăderea producţiei şi a forţei de cumpărare.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert IDIS „Viitorul”: Scade volumul de valută care intră în ţară şi doi, scad veniturile reale ale bugetului public naţional.Și anul acesta vom avea şi al treilea context – se va încetini activitatea economică şi se va reduce consumul populaţiei.
public naţional.Și anul acesta vom avea şi al treilea context – se va încetini activitatea economică şi se va reduce consumul populaţiei.

Expertul explicat și felul în care vor evolua lucrurile pe fondul diminuării veniturilor la buget.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert IDIS “Viitorul”: Va fi afectat bugetul public naţional. La noi 85 la sută din bugetul public naţional este format din veniturile şi cheltuielile populaţiei. Este un buget practic bazat pe consum şi o reducere a consumului populaţiei, inclusiv şi a veniturilor populaţiei, va lovi foarte tare în bugetul public naţional.

În acelaşi timp, economistul susţine că agenţii economici care au fost nevoiţi să-şi sisteze activitatea vor fi primii care vor fi simți efectele. La fel de afectați vor fi și agricultorii.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert IDIS „Viitorul”: Agricultorii primăvara sunt cei care au crescut material săditor, ei sunt cei care, în cel mai scurt timp, vor avea anumită producţie pe care aucrescut-o în seră. S-au închis toate pieţele şi din acest motiv, ei nu au pieţi de desfacere a mărfurilor. Este extrem de important ca Guvernul, în regim de urgenţă, să identifice o soluţie pentru ca ei să-şi poată vinde marfa lor.

Ioniță a mai accentuat faptul că în piețele din toată țara muncesc cei care au venituri mici, iar închiderea lor reprezintă o lovitură puternică în bugetul celei mai sărace părți a populaţiei. Veaceslav Ioniţă mai spune că din cauza pandemiei de coronavirus, activitatea economică încetineşte, puterea de export va scădea, motiv pentru care statul va fi afectat pe toate dimensiunile. Iar drept urmare, capitalul privat va continua să plece din Moldova. Prima criză economică care a fost simţită în Moldova a fost în anul 1998, apoi a urmat cea din 2009 și din anul 2014.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

R. Moldova a primit 20 de milioane de euro din tranșa a doua de asistență macrofinanciară din partea UE

Republica Moldova a primit 20 de milioane de euro din tranșa a doua de asistență …