Știrea zilei

Expert: Creditul semnat cu Rusia impune condiții dure. Împrumutul ne umilește

Creditul rusesc acordat Republicii Moldova este umilitor şi impune condiţii drastice, iar în caz de neachitare a ratei în termen, ţara noastră ar putea achita şi 150% dobândă adăugătoare la dobânda de bază, ceea ce ar constitui miliarde de lei datorii. De această părere sunt experţii economici care susţin că toate datoriile Republicii faţă de Rusia sunt consolidate prin acest acord de împrumut.

În acordul de împrumut, încheiat recent între Federaţia Rusă şi Republica Moldova, există un punct care prevede că în cazul în care Republica Moldova încalcă termenul de rambursare a ratei de credit, atunci după 10 zile, se calculează o rată adăugătoare de 150% de la rata dobânzii de 2%, ceea ce constituie 3,0% adăugător, sau în final ar constitui 5% la suma cu termenul de rambursare expirat.

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: Dacă el intră în vigoare în forma şi conţinutul acesta, asta ne spune că Republica Moldova este un stat fictiv şi acest scris pe aceste pagini ne dă dovadă că suntem o societate descreerată. Moldova în conformitate cu articolul 7 intră într-o dependenţă nu cronică, dar îşi vâră capul sub juvăţ a doua oară.

În opinia expertului, contractul semnat cu Federaţia Rusă impune prea mari condiţii.

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic:  Acest acord prevede un fenomen financiar prin care dacă macar o zi încălcăm termenul de rambursare se leagă celelate datorii de acest credit şi poate fi legată şi datoria din Transnistria de şapte miliarde de dolari pentru gazul care l-au folosit transnistrenii. Din start nouă ni se impun câte în jur de 35 de milioane de dolari pe lună, pe zi, ni se pun în cârcă. Deja ni se pregăteşte. Suma aceasta de 200 de milioane de euro poate să devină 10 miliarde de euro într-un timp foarte scurt.

Expertul mai declară că ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguţă, nu a avut dreptul să semneze acest acord.

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: Sunt încălcate toate principiile de pregătire şi semnare a unui acord interstatal. Este un înscris pe nişte pagini de hârtie făcut de Neguţă din partea Guvernului Republicii Moldova, el fiind acolo ambasadorul Moldovei la Moscova şi nu miliarde de euro într-un timp foarte scurt.

Expertul mai declară că ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguţă, nu a avut dreptul să semneze acest acord.

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: Sunt încălcate toate principiile de pregătire şi semnare a unui acord interstatal. Este un înscris pe nişte pagini de hârtie făcut de Neguţă din partea Guvernului Republicii Moldova, el fiind acolo  ambasadorul Moldovei la Moscova şi nu are niciun drept, dar dacă lui i-au fost delegate aceste drepturi înseamnă că Guvernul a încălcat flagrant legislaţia.

Consilierul premierului pe comunicare, Vitalie Dragancea, a refuzat să comenteze acuzațiile. Anterior, ela pus în lista neagră numărul de telefon al unui reporter de la televiziunea noastră, deoarece a fost deranjat de întrebările pe care i le punea.

VITALIE DRAGANCEA, consilierul prim-ministrului pe comunicare:  Nu comentez prostiile, inclusiv a unor aşa numiţi analişti.  Informaţiile pe care le vreţi vizavi de creditul rusesc le formulaţi în întrebări şi le transmiteţi pe presa@gov.md şi o să primiţi răspuns. Vă rog frumos să mă deblocaţi. – Nu o să vă deblochez. – De ce? – De-atâta că eu nu vreau. Eu ce nu am drepturi? Eu trebuie să fiu impus?

După această discuție, postul nostru de televiziune a expediat întrebările pe adresa de mail a Executivului. Totodată, am încercat să vorbim şi cu reprezentanţii Ministerului Economiei. Aceştia însă nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacţie. Amintim că, în luna noiembrie, anul trecut, Igor Dodon se lăuda că Moscova este gată să ne ofere un credit de jumătate de miliard de dolari pentru reparația drumurilor. Între timp, suma s-a micşorat și au rămas doar 200 de milioane de euro. Destinația banilor, la fel, a fost modificată. Potrivit autorităților, aceștia vor fi utilizați la gestionarea crizei COVID-19. Experţii susţineau că accesând acest credit, Igor Dodon îşi face PR în an electoral. Declaraţiile au fost respinse de instituţia prezidenţială. Pentru ca să intre în vigoare, acordul dintre Federația Rusă și Moldova trebuie ratificat de Parlament.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Primii moldoveni au plecat la odihnă în Turcia la începutul lunii iulie. Hotelurile au camere pregătite pentru turiști infectați cu COVID-19

Primii turiști din R. Moldova au ajuns deja pe plajele din Turcia, aceasta fiind unica …