23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

Expert: Alianța PSRM-ACUM va dura până la primul „hop” | VIDEO

Decapitările la pachet efectuate de actualul Guvern sunt dur criticate de analiștii politici. Expertul în drept constituțional, Teo Cârnaț, spune că demiterile trebuie să aibă la bază pârghii juridice, făcând referire la membrii CEC, guvernatorul BNM și judecătorii Curții Constituționale. Iar „alianța PSRM – ACUM va dura până la primul hop”. De această părere este analistul politic, jurnalistul Victor Nichituș, care a fost invitatul emisiunii „Cauza Noastră” de la Orhei TV.

Referindu-se la demisiile în lanț efectuate de către Guvernul Sandu, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Teo Cârnaț este de părere că actuala guvernare ar trebui să manifeste reținere, mai ales în această perioadă de tranziție.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept constituțional:

„Nu pot accepta epurări de cadre în acele instituții unde au mandat: membrii CEC sau guvernatorul BNM. Ei sunt învestiți în funcție pentru un anumit mandat. Dacă în exercitarea atribuțiilor lor au încălcat legea, ea trebuie să fie dovedită în instanța de judecată.”

VICTOR NICHITUȘ, jurnalist, analist politic:

„Înseamnă că nimeni nu poate fi acuzat de delict de opinie în RM. Adică eu mă voi bate până la ultima picătură de sânge pentru ca Domnul Cârnaț să poată să-și exprime opinia, care poate este diferită de a mea.”

În opinia analiștilor politici, anume pluralismul de idei, care ar trebui să stea la baza unui stat de drept, deranjează pe cei din actuala guvernare.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept constituțional:

„Nu pot tolera aspectul lui Andrei Năstase: „кто не с нами тот против нас”, adică cine nu-i cu noi, e împotriva noastră și noi trebuie să luptăm cu orice preț cu aceste persoane.”

Pe de altă parte, experții spun că alianța PSRM-ACUM nu va rezista în timp. Asta, în ciuda moratoriului pe subiecte ideologice și geopolitice, anunțat de către președintele Igor Dodon.

VICTOR NICHITUȘ, jurnalist, analist politic:

„Eu cred că va încerca să existe și va exista probabil, până la primul hop. Nu cred că este o alianță de beton. Deocamdată mergem cu acest moratoriu, dar hop-ul va fi la alegerile locale și la cele prezidențiale.”

Vorbind despre alegerile generale locale, experții spun că acestea vor fi un examen pentru actuala alianță, de rezultatul căruia va depinde dacă vom avea sau nu alegeri parlamentare anticipate.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Marina Tauber: Partidul ȘOR nu urmărește vectori geopolitici, dar lucrează pentru binele cetățenilor și al țării

Partidul Politic „ȘOR” este o formațiune care optează pentru relații bune și în avantajul Republicii …