Știrea zilei

Exclusiv: Mărturisirile unei moldovence, stabilită cu familia în China | VIDEO

Urmează un subiect în exclusivitate. Postul nostru de televiziune a reușit să ia legătura cu o tânără din Moldova care, împreună cu familia, s-a stabilit de mai mulți ani în Suzhou, oraș situat la peste 400 de kilometri de Wuhan, focarul coronavirusului. Cum a aflat femeia despre virusul mortal, care este atmosfera în orașele și provinciile chineze, dar și ce măsuri sunt luate de autorități, pentru a-i proteja pe cetățeni – aflați din prima sursă.

Nu este un film science fiction despre Apocalipsă și nici pandemie, virusul mortal din China este o realitate a secolului 21. Și cetățeni ai Moldovei, care locuiesc în China, vrând-nevrând sunt parte a acesteia. Eugenia Curdiucova a descoperit această țară relativ recent. Locuri noi, mentalitate nouă și… coronavirus! Din fericire, familia sa nu a avut de suferit, dar bolnavi care au contaminat virusul ucigaș au fost foarte aproape.

EUGENIA CURDIUCOVA, locuitoare din China: ”- Ce-a fost întreprins? – Din spusele locuitorilor de acolo – dezinfecție și atât. Au început cu locuința respectivă, apoi au lucrat prin terenurile de joacă pentru copii. || Asta pentru că fiecare complex locativ presupune zeci de case și terenuri pentru copii și toate astea se dezinfectează zilnic.”

Autoritățile chineze, spune Eugenia, fac eforturi colosale: balustradele, mâinerele de la ușă și butoanele ascensoarelor sunt dezinfectare zilnică. Oamenii sunt îndemnați să nu iasă din case, dacă nu au o urgență. Vă întrebați, desigur, cum își fac proviziile de mâncare? Fără prea mare dificultate. În China, livrarea la domiciliu este populară – iată și soluția. Mai mult, oamenii sunt amendați dacă nu poartă măști de protecție.

EUGENIA CURDIUCOVA, locuitoare din China: ”De fapt, secvențele video în care oamenii sunt amendați pentru lipsa măștilor nu sunt faik, e adevărat, pentru asta se pun amenzi. Iar dacă refuzați să vi se măsoare febra, înseamnă că împiedicați să fie aplicate măsurile luate de autorități.”

Eugenia nu a intrat în panică din cauza situației, după părerea sa, epidemia a apărut din cauza migrației masive a cetățenilor chinezi. Și ea a avut tangență cu izbucnirea virusului. În perioada vacanței dedicate sărbătorilor de iarnă, familia sa planificase o vizită în Tailanda. Spre Wuhan, unde este epicentrul virusului mortal, se îndreptau exact în ziua când orașul a fost blocat.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Restaurantele și cafenelele se pregătesc de redeschidere din 1 iunie. Care sunt noile reguli

Restaurantele și cafenelele se pregătesc să-și redeschidă ușile pentru clienți începând cu 1 iunie. Reprezentanții …