29 ianuarie 2020, miercuri
Știrea zilei

EXCLUSIV! Doi moldoveni sunt blocați în oraşul chinez Wuhan, focarul coronavirusului

Doi cetățeni ai Republicii Moldova, un bărbat și o femeie, se află blocați pe teritoriul orașului Wuhan, provincia Hubei, în care, la moment, autoritățile chineze au restricționat accesul de intrare/ieșire. Informația a fost confirmată la solicitarea postului nostru de televiziune de către serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Potrivit informațiilor transmise de Ambasadă, cazuri de infectare cu noul virus a cetățenilor moldoveni pe teritoriul chinez nu au fost înregistrate.  Ambasada a contactat autoritățile chineze (MAE Chinei și Oficiul Afaceri Externe al provinciei Hubei) în vederea obținerii permisiunilor de părăsire de către aceștia a orașului aflat în carantină.  Se menționează, că unul din cetățenii moldoveni este stabilit cu domiciliul în alt oraș din China, iar celălalt domiciliază în altă țară, fiind în vizită la rude. Ambasada a stabilit și întreține contacte cu cetățenii moldoveni prin intermediul rețelei de socializare chineze ”wechat”, în grupul de comunicare fiind înregistrate peste 110 persoane.

De asemenea, pe teritoriul Republicii Populare Chineze nu sunt înregistrate asociații (comunități) diasporale ale cetățenilor moldoveni. Totodată, potrivit informației prezentate de Ambasada Republicii Moldova la Beijing, în prezent, în RPC sunt în jur de 300 cetățeni ai Republicii Moldova. Din numărul total, 134 sunt persoane care își fac studiile în instituțiile de învățământ, 115 sunt stabiliți cu domiciliul în această țară, restul fiind cu ședere temporară.

La fel, cu cetățenii se comunică și prin intermediul paginii oficiale, poștei electronice și telefoanelor misiunii diplomatice, aceștia cu regularitate fiind informați despre evoluția măsurilor întreprinse privind combaterea coronavirusului și recomandările autorităților în vederea stopării răspândirii acestuia.

Din datele comunicate de Ambasadă, stare critică în rândul cetățenilor nu este semnalată. Aceștia sunt convinși că autoritățile chineze controlează situația și în scurt timp vor veni cu soluții. În dialog cu cetățenii, două familii, care locuiesc în alte provincii, neafectate de focarul coronavirus, și-au exprimat dorința de a părăsi teritoriul Chinei, în vederea evitării posibilei contaminări. În vederea prevenirii răspândirii coronavirusului, actualmente Aeroportul din or. Wuhan a fost închis.

La fel, au fost restricționate ieșirile din țară a grupurilor de turiști chinezi. Potrivit ultimelor date statistice, prezentate la 28 ianuarie 2020, numărul persoanelor care au fost infectate de coronavirus 2019-nCoV a atins cifra de 4474, iar numărul persoanelor decedate atingând cifra de 106 persoane.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a plasat pe pagina sa oficială o alertă de călătorie în Republica Populară Chineză, prin care recomandă cetățenilor evitarea temporară a deplasărilor în provincia Hubei, Republica Populară Chineză, urmare izbucnirii focarului de pneumonie virală și, în comun cu autoritățile din țară, participă la elaborarea măsurilor de protecție ce se impun.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Beijing, va monitoriza în continuare situația epidemiologică din Republica Populară Chineză, precum și impactul acesteia în raport cu cetățenii Republicii Moldova.

Virusul a fost depistat în China, Thailanda, Statele Unite, Australia, Singapore, Franta, Japonia, Canada, dar și în Europa- Franța. Ministerele Sănătății din mai multe țări au stabilit primele metode pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu acest virus. Specialiștii recomandă oamenilor să evite contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute, să se spele frecvent pe mâini, să evite contactul cu animale de la ferme, iar persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei. În caz că aveți astfel de simptome, adresați-vă la medic.

Totodată, virusul ucigaș din China nu a fost înregistrat în Moldova. Asigurarea vine din partea autorităților, care au infirmat zvonurile potrivit cărora Coronavirusul ar fi ajuns și în țara noastră. Boala însă se răspândește în lume. Potrivit informațiilor oficiale, numărul deceselor a ajuns la peste 80.

Amintim că, reporterii postului nostru de televiziune au reușit să vorbească cu o locuitoare de origine chineză despre situația din țara sa. Femeia susține că: „Oamenii nu sunt panicați, mai ales în orașele mari. Toți activează în regim normal. Angajații se conformează cerințelor autorităților. Cel mai periculos este călătoria în transportul public, dar toți pasagerii poartă măști de protecție. Oamenii cumpără soluții pentru dezinfectare. Situația este ceva mai dificilă în localitățile mici.”

Totodată, David Lutsyk, un ucrainean care a locuit mai mulți ani în Moldova, iar acum se află în China, a dezvăluit ce se întâmplă acum în China. Într-un mesaj video, el spune că situația este alarmantă iar virusul ucigaș se răspândește cu viteză mare pe teritoriul țării. De asemenea, el spune că există foarte multe știri false despre situația de acolo și dezminte informațiile potrivit cărora 2 milioane de persoane ar fi fost infectate de coronavirus. Potrivit unor date, până în prezent au decedat peste 80 de persoane, iar altele peste 2 700 ar fi infectate. Totodată, tânărul a prezentat o harta oficială a autorităților din China, care monitorizează situația și a arătat câteva poze care ilustrează acțiunile întreprinse pentru combaterea virusului.

În același timp, responsabili din spitalele din Chișinău ne-au declarat că țin situația sub control. Potrivit medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, instituția dispune de boxe speciale pentru eventuali pacienți, iar medicamente specifice pentru tratarea coronovisulului nu există deocamdată.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Care este pericolul de infectare cu coronavirus prin intermediul coletelor venite din China

Autorităţile din SUA au analizat riscul de infectare cu coronavirus prin intermediul coletelor expediate din …