Știrea zilei

Exclusiv: Detalii tulburătoare, povestite de moldoveni stabiliți în Italia | VIDEO

Oameni panicați, izolați în case, rafturi goale prin magazine și criză de măști în farmacii. Este tabloul trist din regiunile italiene afectate de coronavirus. Echipa noastră a reușit să ia legătura cu câțiva moldoveni stabiliți în Ferrara, Parma și Torino, regiuni aflate în carantină din cauza virusului ucigaș. Ce detalii ne-au oferit moldovenii și cu ce recomandări vine Ministerul de Externe da la noi, aflați în continuare.

Moldovenii stabiliți în Italia, spun că încearcă să evite locurile aglomerate, mai ales dacă au copii. Toate ieșirile din casă se rezumă la centrele comerciale, pentru procurarea produselor de strictă necesitate, desigur, dacă mai găsesc ceva pe rafturi. Și asta pentru că, spune conaționalii noștri, oamenii de acolo s-au panicat și au luat cu asalt toate magazinele pentru a-și face provizii alimentare.

VICTORIA GRIGORAȘ, moldoveancă stabilită în Italia, orașul Ferrara: Totul e închis, manifestații, muzee, școli, grădinițe, tot. Asta e carantină. Nu și centrele comerciale, dar se găsesc foarte puține produse. Ieri la casele din magazine era mai ceva decât la sărbătorile de Crăciun și Anul Nou.

MARIA BÎTCĂ, moldoveancă stabilită în Italia, or. Parma: Orașul e gol, autobuzele goale, totul e închis și univeristatea, grădinițele, școlile.

Cozi imense sunt și în farmacii. Oamenii cumpără cu disperare măști de protecție și produse pentru dezinfectare. E mare criză de măști de protecție, iar oamenii se protejează cum pot.

VICTORIA GRIGORAȘ, moldoveancă stabilită în Italia, orașul Ferrara: Prin magazine e panică, nu se găsește pastă, produse dezinfectante, alcoolul pentru dezinfectarea suprafețelor, practic e pe zero. Toți sunt panicați, nu se găsesc măști TĂIAT.S-au cumpărat toate, iar acum se aduc puține, dacă se aduc, practic, se cumpără din start. Practic, suntem pe zero.

MARIA BÎTCĂ, moldoveancă stabilită în Italia, or. Parma: Azi am vrut să cumpăr și eu măști și undeva tocmai pe 2 martie o să vină, poate, dar asta e sub semnul întrebării.  De aici, situația se agravează, din oră în oră sunt tot mai mulți oameni contaminați.

Moldovenii stabiliți în Italia ne-au mai spus că oamenii au fost avertizați de către autoritățile de acolo că la apariția primelor simptome să nu iasă din casă. În Milano, de exemplu e criză de măști de protecție, iar oamenii se protejează cum pot.

VICTORIA GRIGORAȘ, moldoveancă stabilită în Italia, orașul Ferrara: Dacă avem tuse, febră și am venit dintr-un loc aglomerat, trebuie să chemăm ambulanța, dar să nu mergem la urgență, pentru că, în caz că suntem infectați, să nu infectăm alți oameni.

În contextul creşterii numărului de cazuri confirmate de infecţii cu virusul Covid-19 în Italia, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău recomandă cetăţenilor din Moldova, aflați în Italia, să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor italiene la acest subiect. Totodată, oamenii sunt informați că pot apela non-stop la numărul verde 1500, la care sunt oferite informații în limbile italiană, engleză și chineză. De asemenea, persoanele sunt rugate să se abțină de la călătorii, frecventarea locurilor publice și să iasă din casă, doar în cazurile de strictă necesitate, și să atragă o atenție deosebită igienei şi dezinfecție.

La fel, întru evitarea aglomerațiilor şi expunerii la riscurile de infecții, pe perioadă respectivă, moldovenii aflați în Italia sunt rugați să se adreseze pentru servicii consulare, doar în cazuri de urgență şi situații excepționale, la Consulatele Republicii Moldova din Milano și Padova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Știrile orei 13:00 la Televiziunea Centrală – 2020-04-03