23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

Ex-directorii suspectează petroliștii de înțelegeri pe cartel | VIDEO

Principala problemă de pe piața produselor petroliere de la noi este că operatorii de pe această piață duc o politică care seamănă mult unei înțelegeri de cartel, iar responsabil pentru acest lucru s-ar face Consiliul Concurenței. Declarația aparține fostului director de la Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Victor Parlicov și a fost făcută în contextul ultimilor majorări ale prețurilor la carburanți care au stârnit nemulțumiri în rândul consumatorilor. Nici mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, nu era mai eficient, a mai punctat expertul.

Fostul șef de la Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, îi suspectează pe petroliști de înțelegeri de cartel. Potrivit lui, toți operatorii schimbă concomitent la panou prețurile pe care le mențin timp îndelungat. Respectiv, consumatorul este lipsit de dreptul de a alege, a mai puncat expertul.

VICTOR PARLICOV, ex-director ANRE: Principala problemă de pe piață este că operatorii de pe această piață duc o politică care seamănă mult unui acord de cartel. Deci, nu se vede diferența la panou dintre operatorii de pe piață.

Responsabil pentru acest lucru s-ar face Consiliul Concurenței, spune fostul director al Agenției Naționale pentru reglementare în Energetică.

VICTOR PARLICOV, ex-director ANRE: Până acum toată lumea sărea cu picioarele când la petroliști, când la ANRE. Noi avem o instituție responsabilă de supravegherea concurenței.

Potrivit lui Parlicov, plafonarea prețurilor de către ANRE nu va rezolva nicum situația dată. Asta, în contextul în care, în cadrul primei ședințe a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor s-a discutat despre o eventuală revenire la vechiul mecanism. Tot aici, prim-ministrul, Ion Chicu a solicitat informații de la conducerea Consiliului Concurenței referitor la înțelegerile de cartel identificate și sancționate.

Solicitat pentru o reacție, președintele Consiliului, Marcel Răducan nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție. Totodată, acum o săptămână Consiliul Concurenței a scris pe pagina oficială că s-a autosesizat, ca urmare a creșterii prețurilor carburanților și va reveni cu detalii în acest sens. Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani per litru, iar gazul lichefiat cu un leu. Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină, însă, din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător aceste prețuri.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

O nouă imagine a coronavirusului, publicată de cercetători

La microscop, punctele galbene reprezintă particulele virale iar albastrul este suprafaţa celulei, potrivit presei internaționale. …