15 august 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Estonia construiește un ”judecător robot” pentru a rezolva cazurile rămase restante în spețele mai puțin complicate

Ministrul de justiție estonian i-a cerut în mod oficial lui Ott Velsberg, ofițerul național care se ocupă de prelucrarea datelor, să construiască un ”judecător robot” care să soluționeze procesele restante în care spețele nu sunt foarte complicate, scrie futurism.com.

Bizlaw scrie că ”Judecătorul” care va opera cu ajutorul inteligenței artificiale se presupune că va analiza documentele legale și alte informații relevante și va veni cu o decizie. Deși deciziile vor fi analizate și revizuite de un judecător-om, proiectul este un exemplu de înfăptuire a justiție cu ajutorul inteligenței artificiale.

De altfel, Estonia a făcut pași impresionanți în direcția digitalizării și modernizării funcțiilor guvernamentale. Estonia a lansat programul faimos ”e-residency” care permite practic oricui – chiar și străinilor – să acceseze serviciile guvernului estonian. Cărțile de identitate digitale au deschis drumul către documentele de nouă generație emise de guvern – cu toate că există vulnerabilități de securitate semnificative.

Și nu doar sistemul judiciar beneficiază de avantajele inteligenței artificiale. De fapt, inteligența artificială a automatizat deja un număr mare din funcțiile guvernului. Cu ajutorul inteligenței artificiale, autoritățile scanează din satelit zonele în care agricultura este subvenționată pentru a determina dacă regulile și angajamentele sunt respectate. De asemenea, inteligența artificială scanează CV-urile muncitorilor concediați pentru a le găsi locuri noi de muncă.

Nu este însă prima dată când un algoritm se ocupă de subiectele legale. De exemplu, un chatbot din Marea Britanie a ajutat la anularea a peste 100.000 de tichete de parcare în Londra și New York, emise în mod fraudulos.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Acțiunile de protest ale opoziției, care au cuprins mai multe orașe din Belarus, continuă. Interviu exclusiv despre ceea ce se întâmplă în țară | VIDEO

Acțiunile de protest ale opoziției, care au cuprins mai multe orașe din Belarus, se desfășoară …