Știrea zilei

Elevi de la școlile profesionale din Moldova au învățat de la experți italieni tehnici de restaurare a clădirilor istorice

Mai mulți elevi de la școlile profesionale din Moldova au învățat de la experți italieni tehnici de restaurare a clădirilor istorice. Ceremonia de înmânare a certificatelor de participare a avut loc vineri, 30 august, în incinta Muzeului Zemstvei din Chișinău, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, timp de cinci zile, tinerii au avut atât cursuri teoretice, cât și practice. În prima parte a atelierului, specialiștii din Italia le-au explicat elevilor specificul lucrărilor de restaurare și le-au prezentat materialele necesare pentru ele. În cea de-a doua parte, tinerii, asistați de experții italieni și de profesorii lor de la școlile profesionale, au realizat mici intervenții la Muzeul Zemstvei, acolo unde s-au desfășurat instruirile. Ei au efectuat lucrări de curățare, consolidare și integrare a detaliilor interioare, precum și a țesăturii exterioare și a decorațiunilor clădirii vechi de aproape 170 de ani.

La ceremonia de înmânare a certificatelor au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, precum și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

În alocuțiunea sa, ministrul Liliana Nicolaescu-Onofrei a subliniat importanța unor asemenea instruiri, menționând că de gradul de pregătire a tinerilor restauratori depinde cum vor arăta după renovare monumentele noastre de arhitectură.

În context, ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a afirmat că Italia are o experiență bogată în domeniul restaurării, deținând un patrimoniu cultural destul de bogat, recunoscut de UNESCO. ”Acești tineri instruiți au toate șansele să devină garanți ai frumuseții Moldovei, să se orienteze spre o profesie care contribuie la păstrarea și valorificarea frumuseților acestei țări – monumentele de arhitectură”, a  subliniat Valeria Biagiotti.

Directorul Agenției Naționale pentru Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a afirmat că pentru ca mecanismul de protejare, conservare, restaurare a patrimoniului cultural în R. Moldova să funcționeze, este nevoie de resursa umană bine pregătită. ”Prin acest proiect, cu implicarea experților din Italia, se investește în resursa umană, în adevărații specialiști care trebuie să restaureze patrimoniul pe care noi l-am moștenit. Desigur, investind în acești tineri, noi investim în patrimoniul țării”, a accentuat Ion Ștefăniță.

Solicitat de agenție, Gheorghe Gherman, elev la Școala profesională nr.4  din capitală a afirmat că îi place mult această profesie și speră ca ea să-i deschidă mari perspective pentru viitor.

Atelierul s-a desfășurat în perioada 26 – 30 august și a fost organizat de Proiectul Uniunii Europene Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecția acestuia”, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 12 persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19, iar alte 295 de persoane au fost testate pozitiv la coronavirus | VIDEO

Încă 12 persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19 în ultimele 24 de ore. Este …