Știrea zilei

Ecologiştii bat alarma: R. Moldova riscă să devină cimitir de mașini vechi | VIDEO

Ecologiştii bat alarma! Chişinăul devine din ce în ce mai poluat şi totul din cauza numărului mare de maşini vechi, care circulă pe drumurile din oraş şi suburbii.

Cu toate acestea, actuala majoritate parlamentară promovează o inițiativă de modificare a unor acte legislative, care ar permite mărirea termenului de exploatare la importul vehiculelor în Republica Moldova de la 7 la 10 ani, pentru autoturisme, și de la 10 la 15 ani, pentru autocare.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții societății civile din domeniul protecției mediului și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu promovarea acestui proiect.

Ecologiștii sunt convinși că proiectul legislativ va contribui la sporirea gradului de poluare a aerului atmosferic, deoarece mărirea vârstei medii a parcului auto are drept efect poluarea mediului ambiant. Conform datelor colectate de aceștia, în prezent, pe teritoriul municipiului Chișinău vârsta medie a parcului de troleibuze depășește 12 ani, a celui autobuze și microbuze este cu mult peste 15 ani.

”Această inițiativă trebuie să prevadă nu numai interesele ce țin de importul autocarelor cu vârstă trecută de zece ani, dar să țină cont de interesul populației: în primul rând sănătatea și calitatea mediului. Noi pur și simplu deschidem cutia Pandorei prin această inițiativă legislativă, creând din R. Moldova o groapă de gunoi pentru automobilele vechi din Uniunea Europeană, Statele Unite și, mai nou, inclusiv din China.

Totodată, ecologiștii mai atrag atenția că această inițiativă este în contradicție cu prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, potrivit căruia cooperarea trebuie să vizeze conservarea, protejarea, îmbunătățirea și reabilitarea calității mediului, protecția sănătății umane și utilizarea durabilă a resurselor naturale.

”Probabil că, deputații care au ieșit cu această inițiativă sau nu urmăresc ce se întâmplă în plan global și regional, sau interesele economice ale unui grup mai restrâns sunt cu mult mai mari decât cerințele de mediu și sănătate din R. Moldova. MUSCĂ Noi venim cu mesajul care este în spate, vrem în țara aceasta aer curat, nu rable!”

În plus, ecologiștii consideră că inițiativa propusă este alarmantă, deoarece traficul rutier va fi încărcat cu unități de transport învechite, uzate și poluante. Pe de altă parte, contactat de noi, unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul-socialist Oleg Lipskii a declarat că inițiativa a fost înțeleasă greșit și este dispus să ofere mai multe explicații.

OLEG LIPSKII, deputat PSRM:

„Legea nu-i despre asta. Legea este despre excluderea din circulație a autobuzelor cu vârsta de peste 25 de ani, din anul 2022, și a microbuzelor cu vârsta mai mare de 18 ani. Legea e despre asta. Ca compensare pentru transportul care trebuie să fie scos din circulație, este o liberalizare, cât de cât, ca să poată să-l înlocuiască. Dacă ei pot să propună ceva mai bun, eu sunt gata cu ambele mâni. Dacă au altă soluție mai bună, nicio problemă. Pentru mine problema constă doar într-aceea, ca să scoatem din circuit vechiturile care dăunează sănătății omului.”

Potrivit studiilor efectuate de către Organizația Mondială a Sănătății, în anul 2016 în Republica Moldova au fost înregistrate 1.874 decese generate de poluarea aerului, pe când decesele rezultate din accidente rutiere au fost de 4 ori mai puține – 394.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 151 de persoane s-au infectat cu COVID-19. Bilanțul deceselor ajunge la 233

Încă 151 de noi cazuri de coronavirus au fost înregistrate astăzi, după procesarea a 1.267 …