Știrea zilei

După trei încercări eșuate, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru legile ce țin de modificarea bugetului de stat. Cine a asigurat cvorum | VIDEO

Cu huiduieli și replici scandaloase, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru legile ce țin de modificarea bugetului de stat pentru acest an, din a patra încercare. În Legislativ a existat cvorum, acesta fiind asigurat de către deputatul Ștefan Gațcan, apărut pentru prima dată de la dispariție, dar și de către independentul Alexandru Oleinic. Deputații din opoziție au boicotat discursul lui Chicu, deși s-au înregistrat la ședință. Ulterior, cei din PPDA au anunțat că nu renunță la ideea de a da jos cabinetul de miniștri.

În sala parlamentului au venit socialișii, democrații dar și deputatul Ștefan Gațcan, apărut la ședință de parcă nici nu a dispărut din spațiul public mai bine de o săptămână. Cu huiduieli, deputații din opoziție au boicotat și astăzi intenția premierului de a-și asuma răspunderea pentru unele legi.

„- Rușine! Afară! Încălcați orice lucru!

Ion Chicu: „Onorat Parlament, după cum cunoașteți, Guvernul a decis în ședința din 1 iulie 2020 declararea angajării răspunderii asupra 4 proiecte de legi”.

Astfel, după trei încercări eșuate, Ion Chicu a prezentat totuși pachetul printre care, modificarea bugetului ca urmare a pandemiei de coronavirus care, portivit lui Ion Chicu, a lăsat caznaua statului fără venituri de peste două miliarde și jumătate de lei în lunile aprilie și mai.

Totodată, Guvernul și-a asumat majorarea salariilor pentru medici.

ION CHICU premier: „De la 1 septembrie 2020 cu 30 %, de la 1 ianuarie 2021 cu 30%, de la 1 iulie 2021
cu încă 40%”.

De asemenea, Guvernul a decis subvenționarea agricultorilor cu 100 de milioane de lei, acordarea indemnizației unice de 700 de lei pentru vârstnicii care au pensii mai mici de 3 mii de lei, dar și un ajutor de 50 de milioane de lei pentru creditele luate de către întreprinderile mici și mijlocii pentru a putea acorda salariile angajaților care nu au lucrat pe timp de pandemie. Opoziția parlamentară a refuzat de 4 ori să voteze pentru asumarea de răspundere, criticând Executivul pentru faptul că și-a asumat rolul legislativului, nu a acceptat inițiativele deputaților, iar pachetul de legi nu a fost votat în mod transparent.

ANDRIAN CANDU deputat PRO MOLDOVA: „Multe din ele sunt electorale deoarece beneficiile pentru cetățeni vor apărea chiar în pragul alegerilor prezidențiale. Noi am propus dublarea salariului pentru personalul medical. Am venit cu propuneri de amnistiere a amenzilor și sancțiunilor”.

PAVEL FILIP deputat PDM: „Opoziția într-un mod oarecare s-a hrănit, s-a alimentat politic și din această situație”.

Iar deputații PPDA au anunțat că nu renunță la ideea de a da jos Guvernul Chicu.

ALEXANDRU SLUSARI deputat PPDA: „Piligrimul s-a întors în sânul familiei. A stat bine-meci lângă „supraveghetor” s-au schimbat cu locurile. Au avut 51 de deputați”.

Săptămâna viitoare, formațiunea va depune o moțiune de cenzură împotriva Executivului și mizează pe susținerea tuturor deputaților.

Totodată, PPDA nu va înainta vot de neîncredere asupra asumării de răspundere luată azi de Guvern. Pachetul de legi asumat de către Guvernul Chicu va intra în vigoare doar dacă nu va exista o moțiune de cenzură depusă de către legislatori în următoarele 72 de ore.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ilan Shor a apelat din nou la primarul municipiului Chișinău cu o propunere de reparare a pasajelor subterane din sectorul Botanica | VIDEO

Președintele Partidului Politic „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, a expediat o solicitare repetată primarului municipiului Chișinău, …