Știrea zilei

După cazul de la Caracal, în România, cartelele PrePay se vor vinde doar cu buletinul | VIDEO

În România, cartelele preplătite vor putea fi achiziționate doar după prezentarea unui act de identitate. Este ceea ce prevede o ordonanță de urgență adoptată de Guvernul român, în contextul tragediei de la Caracal.

Astfel, „cartelele PrePay vor fi furnizate doar după ce persoanele care le achiziționează prezintă actele de identificare”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Potrivit actului normativ, furnizorii de telefonie mobilă au obligația de a colecta datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM.

Decizia va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020 și va fi obligatorie pentru cei care cumpără cartele preplătite după această dată. De asemenea, până la 1 septembrie anul viitor, cei care au cumpărat cartele anterior aplicării deciziei trebuie să-și prezinte datele de identificare.

De la această dată, cei care nu respectă obligația nu vor mai putea folosi serviciile de telefonie mobilă. Persoanele care deja au o cartelă PrePay, dar și cei care achiziționează una până la data de 31 decembrie curent, vor avea la dispoziție opt luni pentru a transmite datele de identificare. Aceste date vor fi puse la dispoziția Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență și utilizate în conformitate cu prevederile de colectare a datelor cu caracter personal. Deci, de la 1 septembrie 2020, nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără a fi prezentate datele de identificare ale utilizatorilor”, a mai spus Barbu.

O altă reglementare importantă a ordonanței de urgență este referitoare la creșterea amenzilor pentru apelurile false la 112. Prin urmare, cuantumul amenzilor pentru apelurile false a crescut de cinci ori, de la 1.000 la 5.000 de lei românești. Decizia emiterii unui asemenea act normativ de către Guvernul României, vine ca efect al cazului Caracal, când Alexandra, adolescenta de 15 ani, răpită și sechestrată de către Gheorghe Dincă, a sunat de trei ori la 112. Cu toate datele furnizate de ea atunci, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit o locație exactă, ci o arie de căutare, polițiștii având nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

România nu va lua vaccinul anti-COVID dezvoltat de ruşi

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri, 12 august, că „nu există nicio validare externă pentru …