Știrea zilei

Dosar penal pe faptul achiziționării a 31 autobuze pentru Chișinău

Pe numele lui Ruslan Codreanu, fostul primar general interimar al municipiului Chișinău și actual candidat la șefia Capitalei, a fost inițiat un dosar penal pe faptul achiziționării unui lot de 31 autobuze la preț de 78 mln lei (fără TVA) dintr-un offshore aflat într-o regiune separatistă, scrie mold-street.com.

Ofiţerul de urmărire penală Roman Moscalu din cadrul Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General de Poliţie a confirmat acest fapt. Potrivit unor surse, în cadrul acestui dosar au fost deja audiate unele persoane implicate în procesul de licitaţie.

Autobuzele au fost achiziționate în luna februarie a anului curent. Licitația de circa 80 de milioane lei privind achiziționarea a fost câştigată de o companie offshore din Ciprul de Nord.

Acest fapt a generat multe semne de întrebare. Este vorba despre o regiune separatistă, cu statut nerecunoscut similar cu cel al regiunii transnistrene sau Osetia de Sud.

Ruslan Codreanu, fost primar general interimar şi membru al grupului de lucru, care a selectat compania Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd, a declarat ulterior că nu știa mai multe detalii despre companie și că aceasta ar fi dintr-o zonă offshore. Totodată acesta susţinea că licitaţia a fost una legală.

Administrația companiei BMC Truck & Bus, care a fost descalificată din licitația pentru autobuze, a contestat rezultatele acesteia la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, dar instituţia a respins cererea invocând este o excepție de la Legea 131 privind achizițiile publice. Aceasta stipulează că prevederile acestei legi nu se aplică ”contractelor de achiziții publice atribuite de autoritățile contractante care își desfășoară activitatea în sectorul energetic, al apei, al transporturilor și al serviciilor poștale și care se înscriu în cadrul acestor activități, acestea fiind reglementate de alte acte normative de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor în sectorul energetic, al apei, al transporturilor și al serviciilor poștale”.

Actualul ministru al Justiţiei Olesea Stamate, pe atunci președintele Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), constata într-o analiză că Parcul Urban de Autobuze nu este o autoritate contractantă și ”nu se supune Legii 131 atunci când achiziționează ceva, indiferent din banii publici, sau nu”.

Ținând cont însă de faptul că banii necesari pentru achiziție au fost alocați din bugetul municipal, aceasta cade totuși sub incidența legii. În același timp experta se întreba de ce Parcul Urban de Autobuze, „a invocat excepția tocmai în ședința de examinare a contestației, și nu atunci când i s-a cerut clarificarea pe marginea contestației depuse?”.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Moldova va avea centre specializate pentru audierea copiilor care au fost victime și martori la infracțiuni

Un nou tip de servicii pentru copiii care au fost victime sau martori al infracțiunilor …