Știrea zilei

VIDEO // UPDATE // Mărțișorul promovat de Google

Popularul motor de căutare Google afişează pe pagina principală simbolul primăverii, tradiționalul mărțisor. Cei care dau click pe imagine sunt redirecţionaţi către o serie de informaţii despre Mărțișor și istoria acestuia, inclusiv mituri și legende care circulă în Republica Moldova.

Nu este prima oară când principalul motor de căutare îmbracă simbolurile tradiționale ale anumitor state, inclusiv Republica Moldova.

Cu un click pe imagine, cei interesați pot vedea imagini și citi informații despre bicolorul simbol al primăverii.

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția spațiului românesc și a unor populații învecinate.

Femeile primesc mărțișoare și le poartă obligatoriu intre 1 si 8 martie, dar și optional până la sfârșitul lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Ulterior Mărțișorul este legat de creanga unui pom, pentru a aduce noroc și belșug pe tot parcursul anului.

Tradiţia este inclusă în lista patrimoniului imaterial al UNESCO.

Decizia a fost luată de Comitetul pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Dosarul a fost depus de România alături de alte 3 ţări – Bulgaria, Macedonia şi Republica Moldova – în care acest frumos obicei al primăverii există, cu unele diferenţe de formă, dar în acelaşi spirit al sărbătoririi renaşterii naturii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Un asteroid mare cât o clădire cu 100 de etaje, care are propria Lună, a trecut pe lângă Pământ

Un asteroid tocmai a trecut pe lângă Pământ. Nu e un fenomen rar, dar e …