Știrea zilei

Concursul la funcția de judecător al CC, mimat de Parlament | VIDEO Update

Domnica Manole și Dumitru Pulbere au fost înaintați de către Parlament la funcția de judecători la Curtea Constituţională, deși concursul organizat a fost câştigat de alţi candidaţi.

Ex-judecătoare Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole şi fostul judecător la Curtea Constituţională, Dumitru Pulbere, ambii apropiaţi de actuala guvernare ACUM-PSRM, au fost propuşi joi, 15 august, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Parlamentului, deşi concursul pentru ocuparea funcţiilor respective a fost câştigat de ex-viceminiştrii Justiţiei Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu.

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare și pentru expertul în domeniul juridic, Teo Cârnaț.

TEO CÂRNAȚ, expert în domeniul juridic TC:

„Acuma numirea Domnicăi Manole și a lui Dumitru Pulbere în funcție de judecători s-a gândit pe criterii politice, numai și numai pe criterii politice. Ceea ce înseamnă că Parlamentul a neglijat concursul și a recunoscut prin asta că l-au mimat în primul rând și în cele din urmă au demonstrat prin aceasta că partajările politice sunt mai presus decât orice.”

Cu mai multe comentarii despre numirea celor doi în funcția de judecători la Curtea Constituțională au venit mai mulți deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

SERGIU SÎRBU, deputat în Parlament:

„Regretăm faptul că nu s-a ținut cont de rezultatele concursului, nu spun că nu este legal. Adică, Parlamentul poate să numească pe oricine, dacă corespunde anumitor criterii, dar atunci nu este clar de ce s-a făcut concursul, ca să ignore rezultatele concursului și să numească alți candidați care, evident, sunt partajați politic. La Guvern sunt partajați politic, au fost candidați pe lista unor partide politice, evident că sunt politizați.”

ALEXANDRU SLUSARI, vice președintele Parlamentului:

” Luând în calcul faptul că statul este capturat, că cel mai tare a fost afectat segmentul justiției și noi nu ne putem să ne permitem luxul de a promova persoanele aparent profesioniste, chiar dacă ei au background foarte bun, dar cu mare-mare handicap la capitolul integrității.”

MARINA TAUBER, vice președintele partidului politic „ȘOR”, deputat în Parlament:

„Noi înțelegem foarte bine că majoritatea parlamentară oricum o să propună candidați lor, noi nu putem să avem ceva împotriva oamenilor, eu nu vorbesc acuma despre judecătorii despre care dumnevoastră ați vorbit, iarăși vă spun, noi nu vrem să continuăm acest joc că suntem îmotrivă, pur și simplu dacă este propunerea din partea majorității parlamentare eu cred că fiecare o să ne demonstreze capacitățile lui sau ale ei în lucru.”

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ”ACUM”, pe atunci în opoziţie. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, iar Dumitru Pulbere a activat în ultima perioadă la Preşedinţie, fiind preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate şi drepturile omului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Colectarea ilegală a banilor în şcoli şi grădiniţe, interzisă

Şefa-adjunct a Direcţiei generale educaţie tineret şi sport Chişinău Viorica Negrei spune că a fost …