Știrea zilei

Dodon vorbește despre rezultatele vizitei la Moscova și Bruxelles | VIDEO update

După recentele vizite la Bruxelles și în Federația Rusă, șeful statului, Igor Dodon se laudă că a reușit să aibă discuții cu mulți oficiali. În rezultat, Dodon a ajuns la concluzia că trebuie să trăim bine atât cu estul, cât și cu vestul. Asta chiar dacă, anterior, avea poziții diferite  referitor la mai multe subiecte din actualitate.

Chiar dacă la sfârșitul anului 2018 președintele Dodon amenința cu un referendum, privind denunţarea Acordului de Asociere cu UE, se pare că acum are o altă poziție și nu mai vede  o problemă în acest sens. Potrivit lui, Moldova trebuie să aibă relații de prietenie cu toți.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Avem unele rezerve, în special pe componente economice, dar niciodată, eu ca președinte nu am cerut anularea acordului. Acuma, în conjunctura în care avem majoritate parlamentară, unica soluție posibilă bună pentru Moldova și asta cred că va fi și pe viitor este menținerea politicii externe echilibrate. Nu putem să sărim dintr  o parte în alta.”

Igor Dodon a mai declarat că s-a întâlnit și cu secretarul general al NATO, căruia i-a reamintit încă odată că Moldova este stat suveran și neutru. Întrebat de reporterul nostru cum rămâne cu închiderea oficiului NATO de la Chișinău, șeful statului a spus că în prezent acest lucru  nu este posibil.

GOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Pentru a închide un oficiu trebuie să ai majoritate parlamentară. Socialiștii nu au majoritate parlamentară, pentru a anula acordurile semnate trebuie să ai majoritate   parlamentară.La acest capitol, este imposibil de închis oficiul.”

Imediat, după întâlnirile cu oficialii de la Bruxelles, Dodon a mers la Moscova. Aici, șeful statului spune că a reușit să negocieze scăderea prețului livrat la gazele naturale din 1 ianuarie 2020. Chiar dacă unii experți afirmă că Dodon își face PR la acest subiect, el susține contrariul.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Meritul este că noi am convenit, cu Gazprom-ul mai întâi, la nivel tehnic, apoi politic, cu domnul Putin, că acest mecanism de păstrare al formulei respective pentru anul următor, încă o dată – ”Gazprom” nu era de acord,  ne permite să avem   în anul viitor o reducere care ne compensează unele pierderi ale anului curent.”

Potrivit lui Igor Dodon, din 1 ianuarie, prețul la gaz ar putea scădea cu 40-50 de dolari la 1000          de metri cubi, iar din 1 aprilie, ar putea scădea chiar cu 70 de dolari.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Viorel Morari: Mai mulți deputați socialiști urmau să rămână fără imunitate | VIDEO Update

Patru deputați socialiști vizați în dosarul privind finanțarea Partidului Socialiștilor din surse externe ar fi …