22 februarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Dodon vorbeşte de miliarde, dar cifra e de zeci de ori mai mică. Ce profit a încasat BNM

Președintele Igor Dodon a anunțat după ședința tradițională de luni avută cu președinta Parlamentului Zinaida Greacenîi și premierul Ion Chicu că  Guvernul va veni săptămâna aceasta cu un proiect de reducere a poverii „miliardului pus pe umerii cetățenilor”, scrie mold-street.com.

„Am discutat anterior ca sumele bănești care au fost puse pe spatele cetățenilor în urma furtului miliardului, să le excludem total sau să le reducem. La această etapă am găsit mecanismele necesare pentru a reduce această povară cu 5 – 6 miliarde de lei, adică cu 25-30%. Proiectul, discutat și cu partenerii noștri externi, cu FMI, urmează să fie aprobat în următoarele zile de către guvern și prezentate Parlamentului spre aprobare”, a declarat șeful statului.

Ce profit obţine Banca Naţională

Potrivit lui Dodon, mecanismul de aplicare a acestei inițiative presupune că 50% din profitul Băncii Naționale a Moldovei va fi direcționat în acest scop la bugetul de stat.

„Așa cum am zis, este vorba de 5-6 miliarde de lei. Este un prim pas, dar sunt și alte soluții pe care le identificăm. O să le discutăm și cu partenerii”, a declarat Dodon.

De notat că în ultimii patru ani BNM a obținut profituri nesemnificative în comparație cu sumele vehiculate de șeful statului. Astfel în anul 2016 BNM a raportat pierderi de 262 milioane lei, în 2017 – de 95 milioane lei.

Abia în anul 2018, Banca Națională a reușit să obțină un profit de 249 milioane lei, care potrivit instituţiei „a fost distribuit pentru majorarea fondului general de rezerva în vederea completării acestuia până la nivelul de 2/3 din capitalul statutar.

Teoretic jumătate din acest profit, adică 125 milioane lei ar putea merge pentru a compensa o parte din plăţile destinate pentru returnarea miliardului. Cele 125 milioane lei reprezintă însă mai puţin de 20% din suma necesară, care în 2018 a fost de peste 800 milioane lei, iar în acest an se va apropia de 900 milioane lei.

Legislaţia nu prevede ca profitul BNM să ajungă la bugetul de stat 

Datele pentru anul 2019 nu sunt disponibile, dar în primele şase luni ale anului trecut, BNM a raportat un profit de 281 milioane lei, care însă poate fi disponibil spre distribuire doar după finalizarea anului. Ce profit va înregistra autoritatea bancară vom şti mai târziu.

Mai adăugăm că art.20 din Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei nu prevede o eventuală transmitere unei părţi din profit la bugetul de stat.

Pe de altă parte BNM susține „că distribuirea parțială a profiturilor Băncii Naționale a fost discutată de BNM, Guvern și Fondul Monetar Internațional și, în condițiile agreate, corespunde standardelor internaționale în domeniul capitalizării băncilor centrale”.

„Soluția este una echilibrată și va permite acumularea graduală a capitalului Băncii Naționale, necesar pentru exercitarea mandatului său, precum și  diminuarea poverii asupra bugetului de stat prin distribuirea de profit către acesta.

O asemenea distribuire este posibilă prin modificarea Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei în sensul introducerii unui model de distribuire etapizată și parțială a profitului către bugetul de stat până la atingerea nivelului de 10% al capitalului BNM. Aceasta ar fi conformă practicilor internaționale și ar putea asigura echilibrul dintre distribuirea profiturilor către bugetul de stat și capitalizarea graduală a Băncii Naționale.”, se arată în declarația BNM.

Potrivit Legii „miliardului furat”, creditele de aproximativ 13,5 miliarde de lei acordate de BNM în noiembrie 2014 şi în martie 2015 și garantate de stat au fost transformate în datorie de stat care va fi achitată în decurs de 25 de ani.

Garanțiile de stat au fost votate de guvernele Leancă și Gaburici, în schimb Guvernul Filip a votat prin asumare de răspundere convertirea garanțiilor în datorie de stat.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Grație unui consilier municipal din partea Partidului „ȘOR”, o stradă a capitalei va fi reparată | VIDEO

Autoritățile municipale au început lucrările de reparație pe strada Haltei, din regiunea Gării Feroviare, în …