Știrea zilei

Dodon anunță cauze penale în dosarul interceptărilor. Cere lista numerelor de telefoane ascultate în ultimii cinci ani

Președintele Igor Dodon a anunțat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că va solicita lista tuturor numerelor de telefoane interceptate în ultimii cinci ani. Potrivit lui, majoritatea interceptărilor au fost inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, iar Serviciul de Informații și Securitate a autorizat doar o mică parte din filări. În plus, Dodon a anunțat că pe marginea scandalului interceptărilor au fost inițiate cauze penale pe numele a patru colaboratori ai MAI, trei procurori și patru judecători, scrie agora.md.

„Sunt câteva organe care pot să inițieze interceptările. Marea majoritate a interceptărilor din ultimii ani au fost inițiate de MAI. Cred că în decurs de o săptămână voi avea numărul exact de telefoane interceptate. În 2018 au fost 10.000 de interceptări. Anul acesta – 3.300. SIS a autorizat doar 200 de interceptări anul acesta, anul trecut – 600. Întrebarea logică e cine și în baza la ce a luat decizia de a intercepta. Vreau să văd o statistică pe an. Colegii au spus că numărul interceptărilor crește când e campanie electorală, curios”, a declarat Dodon.

Șeful statului a anunțat că pe fundalul acestui scandal au fost inițiate cauze penale pe numele a patru colaboratori MAI, trei procurori și patru judecători.

„Ei și-au permis să pună oamenii la interceptare fără argumente conform legislației în vigoare. Vreau să știe toți că fiecare om din R. Moldova are voie să solicite informații dacă a fost sau nu interceptat. Organele de anchetă sunt obligate să informeze omul în scris că a fost interceptat fiind bănuit de încălcarea legislației și să spună dacă s-a adeverit sau nu informația. A primit cineva asemenea lucru? Nu a primit absolut nimeni”, a spus președintele.

Într-un final, Igor Dodon a punctat că a cerut să i se ofere lista completă a numerelor de telefoane interceptate în ultimii cinci ani.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Premierul Ion Chicu a rămas fără Consilierul pe comunicare: Vitalie Dragancea a demisionat. Care a fost motivul | VIDEO

Consilierul pe comunicare al premierului, Vitalie Dragancea, a demisionat. Dacă pentru unele instituții de presă …