Știrea zilei

Dodon anunță că au fost comandate cele mai eficiente și mai rapide teste. Alte măsuri luate de autorități | VIDEO

Moldova va procura din China 100 de mii de teste pentru depistarea coronavirusului. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Igor Dodon, care, în același timp, dă asigurări că în țară sunt suficiente teste. Asta deși nimeni dintre oficiali nu a anunțat până acum o cifră concretă și pe cât timp ne-ar ajunge testele de care dispune în prezent țara noastră.

Președintele Igor Dodon dă asigurări că Republica Moldova are suficiente teste pentru depistarea coronavirusului și toate persoanele suspecte sunt testate, indiferent de starea în care se află.

Totodată, autoritățile au decis să procure 100 de mii de teste, care ar urma să ajungă în țară în următoarele zile, împreună cu lotul de ajutor umanitar oferit de China. Acestea vor ajunge cu o cursă charter.

IGOR DODON, președintele R.M: „Teste la această etapă sunt suficiente. Din toate testele pe care le-am primit până acuma, în opinia specialiștilor, testele care au fost donate de către prietenii noștri din China sunt cele mai eficiente și mai rapide. De aceea, am luat decizia și am comandat deja 100 de mii de teste din China și la moment suntem în contact cu conducerea de vârf a Chinei pentru a asigura livrarea acestor teste în R.M. Scopul este să avem o rezervă pentru următoarele etape.”

Igor Dodon a mai anunțat și câteva măsuri care vor fi luate pentru a-i susține pe agenții economici.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Pentru toate întreprinderile afectate, activitatea cărora a fost sistată prin decizia Comisiei Excepționale, statul contribuie la fondul de salarizare cu 40-45%.”

Celelalte întreprinderi care și-au sistat activitatea din proprie inițiativă, cum sunt cele din industria textilă, din industria producătoare de mașini vor fi compensate 60 la sută din impozitul pe venit al persoanelor fizice, contribuției sociale și contribuției medicale. Șefului statului a mai anunțat că angajații care își vor pierde locurile de muncă, în perioada stării de urgență, au dreptul să solicite ajutor de șomaj.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Ei trebuie să aibă minimum activitate lucrată de 9 luni la acestă întreprindere, pentru a putea solicita o recompensă în volum 70- 80%. Pentru aceste persoane care au dreptul la recompensă, noi am majorat de trei ori fondul de șomaj. Pentru persoanele care nu au nouă luni lucrate sau nu au un loc de muncă stabil, statul va garata salariul minim garantat pe economie care la această etapă este de peste 2 700 lei.”

Iar angajații din structurile de stat care au fost testați pozitiv la COVID-19 vor primi o indemnizație unică în mărime de 16 mii de lei. Președintele Igor Dodon a mai declarat că zilnic vor fi organizate câteva curse charter și pentru cetățenii moldoveni care vor să revină acasă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Susținătorii Partidului ȘOR au protestat împotriva deciziei consilierilor municipali ai PSRM, care poate provoca daune de milioane de lei la bugetul capitalei | VIDEO

Alesul local din partea Partidului ȘOR, Valeri Klimenko bate alarma în legătură cu un prejudiciu …