Știrea zilei

Dodon admite o coaliție oficială PSRM-PD și schimbarea mai multor miniștri din Guvernul Chicu | VIDEO

Președintele Igor Dodon rupe tăcerea și admite că ar fi posibilă o coaliție între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat din Moldova. Anunțul este făcut de șeful statului după ruptura din PDM, care spune el, ar putea provoca schimbări majore pe arena politică a țării, inclusiv declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

La câteva zile de la ruptura Partidului Democrat, președintele țării, Igor Dodon, vorbește deschis despre o posibilă coaliție dintre PSRM și PDM. În opinia lui, în această situație sunt posibile trei scenarii, inclusiv menținerea situației actuale, când proiectele propuse de Guvern sunt votate de către deputați, chiar și de membrii grupului PRO MOLDOVA.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Al doilea scenariu – o coaliție oficială. Ea nu trebuie exclusă. În aceste condiții ar putea fi dintre PSRM și PD, în caz dacă PD se reformează, se restructurează, curăță partidul. Asta ar fi posibil PSRM-PD.

Al treilea scenariu, intuit de Dodon, care ar fi o problemă pentru întreaga țară, ar fi organizarea alegerilor anticipate. Cum vor decurge lucrurile pe scena politică nu se știe exact, cert este însă că democrații afirmă că nu discută, nici cu PSRM și nici cu blocul ACUM, despre o eventuală coaliție. Întrebați de reporterul nostru dacă ar putea susține unele promisiuni electorale, făcute de liderul informal al socialiștilor Igor Dodon, democrații au recunoscut că nu au tangențe pe unele subiecte. Iată ce spun democrații atunci când sunt întrebați dacă vor susține închiderea biroului NATO din Chișinău.

PAVEL FILIP RO, președintele PDM: Dacă eu am fost persoana care a luptat pentru deschiderea acestui oficiu la Chișinău și mă bucur că am reușit. Sigur că nu.

NICOLAE CIUBUC RO, deputat PDM: Vom depune tot efortul ca acest lucru să nu se întâmple, în așa fel ca să avem nu doar oficiu, dar și anumite avansări în comunicarea cu partenerii respectivi.

Democrații sunt categorici și în ceea ce privește excluderea din curricula școlară a disciplinei ”Istoria românilor”.

PAVEL FILIP RO, președintele PDM: Socialiștii anterior au declarat că vor opta pentru excluderea din curricula… – Fără Partidul Democrat.

De cealaltă parte, socialiștii spun că doar Consiliului republican al PSRM poate lua o decizie referitoare la crearea unei coaliții cu PDM. Totodată, aceștia recunosc faptul că viziunile democraților și ale socialiștilor sunt total diferite pe unele subiecte, motiv pentru care vor rămâne pe poziții, pentru a nu-și dezamăgi electoratul.

GRIGORE NOVAC RO, deputat PSRM: Alegătorii noștri spun în felul următor: noi nu avem dușmani nici peste Prut, nici în Ucraina și nu vedem un pericol. Mai mult ca atât, nu vedem necesitatea de a adera la vreun bloc militar. Ceea ce face vâlvă în societate, cred că poate fi lăsat pe planul secund. Pe oameni mai puțin îi interesează ce limbă vorbim. Pe ei îi interesează pensii, salarii, justiție corectă.

În emisiunea sa, Igor Dodon a mai declarat că, în timpul apropiat, unii miniștri vor fi înlocuiți, însă Ion Chicu își va păstra fotoliul de premier până, cel puțin, la sfârșitul acestui an. Acum o zi, Andrian Candu, liderul grupului PRO MOLDOVA a declarat că, în cazul constituirii unei coaliții dintre PSRM și PDM, democrații vor obține patru portofilii în executivul condus de Ion Chicu.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Expert: Vizita președintelui Igor Dodon la Moscova înseamnă irosire de bani din bugetul de stat | VIDEO

Vizita președintelui Igor Dodon la Moscova înseamnă irosire de bani din bugetul de stat și …