Știrea zilei

Doar cuvinte: Până în acest moment, nu se știe nimic despre împrumutul rus, promis de Dodon | VIDEO

La început a fost jumătate de miliard de dolari, care s-a subțiat între timp și a rămas doar 200 de milioane. Este vorba despre creditul promis moldovenilor de către șeful statului pe care acesta s-a lăudat că îl va primi din Rusia pentru reparația drumurilor. Totuși, nu se știe aproape nimic despre acest împrumut, iar șeful statului speră ca până în primăvară să vină o parte din bani. Contactați de noi, reprezentanți ai guvernului nu ne-au putut oferi detalii despre noul împrumut.

Jumătatea de miliard de dolari promis de Rusia pentru reparația și construcția drumurile din Moldova, a ajuns la 200 de milioane. Cel puțin așa spune Dodon care speră că banii să ajungă în țară până la începutul lunii martie anul curent.

În noiembrie trecut, după una dintre vizitele în Rusia, președintele Igor Dodon se lăuda că Moscova este gată să ne ofere un credit de jumătate de miliard de dolari pentru reparația drumurilor.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „S-a luat decizia de principiu de deschidere a unei linii de credit de circa jumătate de miliard de dolari pentru proiecte de infrastructură în Republica Moldova. Prima tranșă ar fi de trei sute de milioane de dolari pentru anul următor.”

La doar o lună după asta însă, suma împrumutului a scăzut cu 200 de milioane.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Este vorba de un credit de 300 de milioane de dolari care a fost solicitat de Guvernul Republicii Moldova pentru a veni cu proiecte mari de  infrastructură începând cu anul viitor.”

Și, pe zi ce trece creditul de la ruși se subțiază. La începutul acestei luni, șeful statului deja vorbește de doar 200 de milioane de dolari.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „Noi am solicitat linia de creditare de circa 300-500 de milioane de dolari, nou atâta pe an nu ne trebuie. Cred că prima tranșă ar putea fi de 200 de milioane de dolari, sperăm că acești bani vor veni în Republica Moldova pe parcursul lunii februarie, începutul lunii martie.”

Negocierile la care se referă însă, Igor Dodon sunt ținute în taină. Nu se cunosc niciun fel de detalii despre noul împrumut și nici chiar reprezentanții guvernului nu știu prea multe.

Contactat de noi, consilierul premierului, Vitalie Dragancea nu ne-a putut oferi informații exacte despre credit.

VITALIE DRAGANCEA, consilier pe comunicare al prim-ministrului Ion Chicu: „Se negociază evident cu Ministerul Finanțelor din Federația Rusă fiindcă este în gestionare bugetul public din Federația Rusă și a banilor publici. Condițiile – este un credit suveran alocat pentru zece ani de zile. Dobânda, din câte înțeleg eu va fi cam la același nivel precum sunt dobânzile în cadrul creditelor oferite de alte instituții internaționale precum BERD, BEI.”

Vitalie Dragancea ne-a mai spus că nu se știe nici câți kilometri de drum ar urma să fie reparați, dar nici ce sumă de bani va trebui să restituim rușilor. Totodată, el spune că ceilalți bani, ar putea veni în Moldova doar dacă va fi cazul. Contactați de noi, Ministerele Economiei și cel al Finanțelor ne-au declarat că vor veni cu un răspuns la acest subiect pe parcursul zilei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ștefan Gațcan a revenit în Parlament. Deputatul a stat tăcut toată ședința, iar în locul lui au vorbit socialiștii | VIDEO

Deputatul dispărut Ștefan Gațcan a revenit în Parlament. Acesta nu a fost surprins în momentul …