Știrea zilei

Dmitri Kozak, întâmpinat cu proteste la Chișinău | VIDEO

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak a fost astăzi așteptat cu proteste la Aeroportul Internaţional din Capitală. Reprezentanţii organizaţiei ”Credinţă Patriei”, dar şi câţiva tineri şi-au arătat nemulţumirea faţă de vizita reprezentantului Federaţiei Ruse la Chişinău.

Manifestanţii au scandat „Kozak la gunoi!”, dar şi „Сила есть, ума не надо!”. Vicepremierul rus s-a întâlnit între patru ochi cu președintele Igor Dodon, după care oficialii au susținut un briefing. A urmat întâlnirea cu premierul Maia Sandu, care însă, nu s-a soldat cu careva declarații pentru presă.

Kozak a evitat să dea ochii cu manifestanții, întrucât se pare că ar fi folosit altă ieșire, decât cea unde era așteptat.

„Kozak nu a venit așa cum îl întâlneau înainte cu pâine și sare, dar a venit prin spate, prin fundul aeroportului. Jos Kozak. Poliția dă minciună.”

„Suntem aici în fața Aeroportului Internațional pentru a transmite un mesaj clar că nu suntem de acord cu Kozak, cu toate ideile lui de federalizare și ne deranjează faptul că Federația Rusă își permite să intrevină în chestiunile interne ale RM.”

„Noi știm să spunem adevărul, noi știm să ne spunem părerea, noi știm să protestăm, noi de fiecare dată știm să ne apărăm țara, spre diferență de alții care o vând rușilor.”

Ulterior, protestatarii s-au mutat cu tot cu lozinci la președinție, unde Dmitri Kozak s-a întâlnit cu Igor Dodon.

„Halal de pro-europenii lui Sandu și Năstase, s-au vândut și ăștia. S-au vândut.”

După discuții, cei doi oficiali au făcut declaraţii de presă. Kozak le-a mulţumit deputaţilor „ACUM” şi PSRM pentru că au format o alianţă de guvernare. Totodată, oficialul rus a lăsat să se înţeleagă că dacă criza politică nu se rezolva, în Republica Moldova există riscul de destabilizare.

DMITRI KOZAK, vicepremier rus:

„În primul rând vreau să felicit moldovenii cu rezolvarea crizei politice, totul a trecut paşnic, era un mare risc de destabilizare. Vreau să-i mulţumesc lui Igor Dodon, membrilor Blocului „ACUM”, socialiştilor, care au reuşit să formeze o coaliţie.”

După întrevederea cu Dodon, vicepremierul rus urma să aibă o întrevedere cu premierul Maia Sandu și cu membrii Cabinetului de Miniștri în incinta Guvernului.

Discuțiile urmau să aibă loc departe de ochii prese, cu emiterea ulterioară a unui comunicat de presă despre temele abordate de oficiali.

Amintim că alianța PSRM-ACUM s-ar fi făcut cu implicarea directă a vicepremierului rus în negocierile dintre Dodon, Năstase și Maia Sandu.

Ulterior, președintele rus Vladimir Putin personal a salutat învestirea Guvernului Sandu în Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Țigările și produsele din tutun nu mai pot fi plasate la vedere în spațiile comerciale | VIDEO

Țigările și produsele din tutun nu mai pot fi plasate la vedere în spațiile comerciale. …