Știrea zilei

Directorul ANSP despre cei 60 de lucrători medicali, diagnosticați cu COVID-19: Majoritatea dintre ei nu s-au infectat la locul de muncă

60 de lucrători medicali din Moldova au fost infectaţi cu noul coronavirus. Datele au fost prezentate de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit lui Nicolae Furtună, puțin peste 3 la sută dintre ei ar fi contactat infecția la locul de muncă. Totodată, a fost confirmat primul caz de infecție la un președinte de raion și la un angajat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Potrivit lui Nicolae Furtună, la locul de muncă s-au infectat nouă angajați ai sistemul medical. Este vorba de patru medici, trei asistenți medicali și două infirmiere. Alți patru angajați medicali s-au contaminat în familie. Totodată, în 26 de cazuri virusul a fost contractat în comunitate, iar în 21 de cazuri nu a fost posibil de stabilit sursa infectării.

NICOLAE FURTUNĂ, directorul ANSP: Lucrătorii medicali sunt un segment specific în tot ce se numește COVID. Cam 23% din numărul total de cazuri confirmate sunt această categorie de persoane. Printre ei sunt medici, paramedici, asistenţi medicali, felceri, infirmiere, bufetieri și şoferi. 

Riscul de infectare a lucrătorilor medicali este de câteva ori mai mare decât a populației generale, susține directorul ANSP. Potrivit lui Nicolae Furtună, exeplicația este simplă: medicii zilnic intră în contact cu diferiți pacienți, care posibil să fie infectat cu noul coronavirus. Specialistul a mai menționat că Moldova a ajuns la etapa când locuitorii țarii transmit unui altuia infecția.

NICOLAE FURTUNĂ, directorul ANSP: Încetul, încetul ne deplasăm spre faza de transmitere comunitară. Prin asta a trecut majoritatea țărilor europene și cel mai aproape România.

Pentru a preveni infectarea cu noul tip de coronavirus, medicii care au peste 63 de ani au fost trimiși în concediu. Despre acest lucru a informat Direcția Sănătate în cadrul ședinței online a grupului de lucru organizat în cadrul Primăriei Chișinău.

Pentru a preveni infectarea cu noul tip de coronavirus, medicii care au peste 63 de ani au fost trimiși în concediu. Despre acest lucru a informat Direcția Sănătate în cadrul ședinței online a grupului de lucru organizat în cadrul Primăriei Chișinău.

Precizăm că și un angajat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a fost testat pozitiv. Într-un comunicat expediat pentru presă este menționat că toți cei care au interacționat cu persoana infectat sunt izolați la domiciliu și monitorizați de medicii de familie. La fel, și preşedintele raionului Ştefan Vodă, Vasile Maxim, este infectat cu noul coronavirus. Acesta este internat într-un spital din Capitală, iar starea lui este satisfăcătoare. Anterior și primarul satului Chișcăreni, raionul Sângerei, Ion Cioina, a contractat virusul periculos.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni pentru a se testa la COVID-19 | VIDEO

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni. În fiecare zi, …