1 decembrie 2019, duminică
Știrea zilei

Diaspora trimite mai puțini bani acasă | VIDEO

Moldovenii care muncesc în străinătate trimit acasă tot mai puţini bani. Potrivit Băncii Naţionale, în trimestrul II al acestui an, volumul total al transferurilor a constituit puțin peste 313 milioane dolari, în scădere cu 8,5 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Totodată, statistica arată că moldovenii trimit tot mai mulţi bani din ţările UE, în schimb, scade numărul tranzacțiilor din statele CSI, în special din Rusia.

Datele BNM relevă că în trimestrul II al acestui an intrările de bani prin sistemul bancar moldovenesc au fost cu 8,5 la sută mai mici faţă de perioada similară a anului precedent. Potrivit statisticilor, cele mai multe transferuri s-au făcut în euro, în timp ce ponderea rublelor rusești s-a redus în jumătate.

Peste 46 la sută din totalul transferurilor au fost din țările Uniunii Europene, în creștere cu 6,4 puncte procentuale. În schimb, sumele trimise din spațiul CSI au scăzut cu 6,5 puncte procentuale, constituind doar 22,7 la sută.

În țările europene, transferurile din Italia au cea mai mare pondere, de 26,8 la sută. Urmează cele din Germania – aproape 17 la sută, Marea Britanie – 15 la sută și Franța cu 11 procente.

Din țările Comunității Statelor Independente cei mai mulți bani vin din Rusia – 95 la sută din totalul transferurilor. Urmează Ucraina, cu 2 la sută, iar Uzbekistan, Kazahstan și Belarus cu mai puțin de un procent.

Potrivit statisticilor, cei mai mulți bani au fost trimiși în Moldova în luna februarie 2008 – aproximativ 105 milioane de dolari. Și, tot în același an au fost înregistrate cele mai multe transferuri de peste hotare aproape un miliard 700 de milioane de dolari.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Prețul la gaz pentru consumatorul final nu se va micșora | VIDEO

Moldovenii nu vor plăti mai puțin pentru gazele naturale, așa cum așteptau. Cel puțin până …