Știrea zilei

Diaspora moldovenească cere introducerea votului prin corespondență | VIDEO

Diaspora moldovenească solicită introducerea votului prin corespondență. Deși rata prezenței la vot a moldovenilor aflați în străinătate este de fiecare dată una foarte joasă, concetățenii noștri afirmă că posibilitatea de a vota prin corespondență va rezolva problemele legate de deplasarea către secțiile de votare, amplasate uneori la distanțe foarte mari.

Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul afacerilor Externe din 2016, peste hotarele țării se află peste 800 000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Printe problemele cu care se confruntă aceștia la exprimarea votului în timpul alegerilor, sunt: distanțele lungi până la secțiile de votare, ceea ce implică costuri adiționale de deplasare și cazare, dar și cozile interminabile la urnele de vot.

Luând în considerație aceste circumstanțe, diaspora moldovenească, solicită, prin intermediul unei petiții, Guvernului, Parlamentului, Comisiei Electorale Centrale, Ministerului de Externe, partidelor politice, dar și altor instituții care pot ajuta la soluționarea problemelor prezentate ”să introducă votul prin corespondeță pentru diasporă pentru a avea parte de un proces mult mai organizat, simplu și echitabil pentru toți cetățenii Republicii Moldova”.

Contactat de postul nostru de televiziune, Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, ne-a spus că introducerea votului prin corespondență va fi posibil după ce acest subiect se va pune în discuție în Parlament.

MAXIM LEBEDINSCHI, Secretarul Comisiei Electorale Centrale:

„Dacă deputații din Parlament vor veni cu o soluție la acest capitol, atunci Comisia Electorală Centrală va deține permisele de implementare.”

Pentru desfășurarea alegerilor parlamentare noi din data de 20 octombrie 2019 pentru funcția de deputat în patru circumscripții electorale uninominale vor fi cheltuiți circa 12 milioane de lei. Devizul de cheltuieli a fost aprobat de către Comisia Electorală Centrală. La alegerile Parlamentare din 24 februarie au participat peste 76,6 mii de alegători din deasporă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

No comment: Cum (nu) se respectă măsurile de siguranță la Piața Centrală din Chișinău în contextul COVID-19  | VIDEO