Știrea zilei

Diacov, după negocierile cu PSRM: Dacă 50% din ministere vor fi ghidate de PD, ar fi o chestie normală

Democrații și socialiștii au avut o primă discuție în cadrul negocierilor pentru o potențială coaliție. Discuția, potrivit președintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov, a fost „prietenească”. Totuși, Diacov spune că nu s-au discutat candidați și partajări de ministere. În același timp, democratul spune că ar fi „normal” dacă 50% din ministere ar reveni PD-ului, în cazul unei posibile alianțe, scrie agora.md.

„Vrem să vă informăm că venim de la prima rundă de discuții cu colegii din PSRM. A avut loc un prim schimb de păreri în ce privește o posibilitate de conlucrare și posibilitatea formării unei coaliții de guvernare și perspective de stabilizare a RM. Noi am venit cu un proiect pentru Moldovă europeană, ceea ce înseamnă un angajament pentru PD. În baza lui vom discuta în ce măsură ne putem implica în coaliție”, a spus, din start, Diacov.

Potrivit deputatului, pentru PD e important să pună capăt „speculațiilor precum să Republica Moldova deviază de la drumul european”.

„Avem aceeași situație ca la începuturile Guvernului Filip. Dacă acceptăm ideea de a intra în coaliție, PD trebuie să fie garantul că nu vom devia de pe cursul pornit acum zece ani. Vom realiza programul care stă în fața noastră, cel cu UE, ci și vom lichida restanțele. Discuția a fost prietenească. Nu am discutat instituții concrete așa cum se speculează în presă, ci direcții de activitate. Prioritatea e să ne implicăm pe sectoarele ce țin de relațiile externe, partenerii externi. În rest, o să vedem cum o să decurgă”, a spus Diacov.

El a precizat că nu s-a discutat o partajare de ministere, dar a opinat: „Avem nouă ministere. Dacă 50% din ministere va fi ghidată de PD, ar fi o chestie normală”.

La remarca reporterilor că PSRM „nu sunt tocmai europeni”, Diacov a răspuns cu o glumă: „O să încercăm să-i recolorăm”.

Amintim că, pe 4 martie, și PSRM a convocat ședința Consiliului Politic Național, unde a primit mandatul de purta negocieri cu PDM și de a încheia parteneriate politice „pentru asigurarea unei guvernări stabile”. Socialiștii au mai menționat că PDM este singurul partid parlamentar deschis dialogului privind crearea unui parteneriat politic.

Miercuri seara, PD a anunțat convocarea unui Consiliu Național propriu. După aproape trei ore, democrații au anunțat că va purta discuţii cu PSRM pentru revenirea la guvernare. „În cazul unor eventuale discuţii, vom pune în prim plan, ca priorităţi, parcursul european şi o politică externă orientată spre Vest, relaţii bune cu vecinii România şi Ucraina”, a spus Pavel Filip. Democrații promiteau că își vor anunța decizia finală

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Fără mască și la un alt perete”: Deputatul dispărut, Ștefan Gațcan, apare într-un nou video, cu noi declarații | VIDEO

Serialul cu deputatul dispărut continuă. Ștefan Gațcan apare într-un nou episod, pentru prima dată fără …