Știrea zilei

Dezastru după ploi la sudul Moldovei: Drumuri distruse, oameni evacuați din case și gospodării inundate | VIDEO Update

Ieșim dintr-o avertizare și intrăm în alta. Meteorologii au emis Cod galben de inundații locale pe întreg teritoriul țării, asta după ce zile în șir am avut cod galben de grindină și vijelii. Și ieri, salvatorii au evacuat oameni și au pompat apa în zeci de gospodării din sudul țării. Autoritățile încă nu au anunțat mărimea pagubelor produse de intemperii în ultima perioadă.

Copii și oameni imobilizați în scaunul cu rotile au fost evacuați, după ce casele lor au fost inundate în urma ploilor abundente de ieri. Doar în sudul țării, salvatorii au intervenit în zeci de cazuri. Cel mai mult au fost afectate satele Roșu, Etulia, Chircani și Cucoara din raionului Cahul, dar și localitatea Ciobalaccia, Cantemir. Aici pompierii au intervenit în peste 20 de cazuri pentru pomparea apei din gospodăriile oamenilor, beciuri și mai multe case. De asemenea, în comuna Cucoara a fost fortificat un segment de dig, afectat de viitură. Ploile abundente au afectat și nordul dar și centrul țării.

În raionul Edineț, o porțiune din barajul de protecție a unui lac din apropierea satului Cepeleuți a fost deteriorată, iar pentru a preveni inundare caselor, salvatorii au pompat apa din lac în râul Racovăț. Totodată, în urma ploilor au fost deteriorați aproape 3 kilometri de drumuri locale în localitățile Șaptebani, Alexandrești, Borosenii Noi și Răcăria din raionului Rîșcani. În raioanele Glodeni și Rîșcani pompierii au scos apa din 14 beciuri din gospodăriile particulare.

Muncitorii au efectuat lucrări de deblocare a carosabilului, după ce rafalele puternice de vânt au doborât mai mulți copaci în localitățile Glinjeni și Mihuleni. În raionul Basarabeasca au fost înregistrate ploi puternice cu grindină ce au afectat mai multe terenuri agricole, iar la Fălești au fost inundate 5 grădini particulare. În același timp, meteorologii avertizează că, nivelul apei în râurile mici ar putea crește cu până la un metru, iar asta ar putea duce la inundații locale. Avertizarea este valabilă până la 7 iunie. Totodată, administrațiile publice locale și agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, sunt avertizați să monitorizeze starea barajelor, a podurilor și a căilor de evacuare a apei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Dodon o ia iar înaintea Comisiei Situații Excepționale. Anunță când se deschid frizeriile

Frizeriile din R. Moldova își vor relua activitatea începând cu ziua de mâine, 16 mai, …