Știrea zilei

„Aur de la morți”. Detalii despre perchezițiile efectuate la domiciliile angajaților Centrului de Medicină Legală | VIDEO update

Directorul Centrului de Medicină Legală a fost reţinut astăzi de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în dosarele ce vizează expertizele trucate, contabilitatea neagră şi corupţia din instituţie. În cadrul percheziţiilor desfăşurate, la domiciliile celor 10 medici legiști, reținuți acum două zile, au fost ridicate zeci de mii de euro şi de lei, bijuterii din aur, precum şi înscrisuri de ciornă ce ar reprezenta contabilitatea neagră sau banii care nu ajungeau în casieria instituţiei.

Ofițerii CNA au descins în această dimineață cu noi percheziții la Centrul de Medicină Legală. În urma acestora, a fost reținut directorul instituției, Valeriu Savciuc, care a fost escortat la procuratură pentru a fi audiat pe marginea suspiciunilor privind implicarea sa în schemele de corupţie. Angajații centrului au refuzat să discute cu chipa de filmare a postului nostru de televiziune.

Ce caută aici aceste persoane? – Bună ziua, puteți să ne spuneți…?- La revedere! Afară aveți voie, filmați cât vreți, dar aici nu-i voie. Ce să filmați aici?

Într-un comunicat al CNA se menționează că, procurorii vor cere instanţei de judecată arestarea preventivă a şase medici legişti din cei 10, reţinuţi, acum două zile. Patru dintre ei colaborează cu ancheta şi urmează să fie cercetaţi în stare de libertate. Aceştia sunt învinuiţi de organizarea unei scheme infracționale, prin intermediul căreia ar fi dobândit ilicit mijloace bănești.

Potrivit materialelor cauzei, banii ar fi fost pretinşi pentru formularea unor concluzii denaturate în rapoartele de expertiză, întocmite în legătură cu examinarea cauzei morții, iar aceste plăţi variau între 900 şi 10 mii de lei şi nu erau contabilizate în casieria instituției. În cadrul percheziţiilor, desfăşurate de ofiţeri şi procurori, de la domiciliile celor vizaţi au fost ridicate zeci de mii de euro şi de lei, bijuterii din aur, precum şi înscrisuri de ciornă ce ar reprezenta contabilitatea neagră sau banii care nu ajungeau în casieria instituţiei.

Procurorii au pornit două cauze penale – pentru corupere pasivă şi escrocherie, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă de până la 500 mii de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii pe o perioadă de până la 15 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alte 82 de cazuri noi de infectare cu coronavirus și încă un deces în Moldova

Autoritățile din Moldova anunță 82 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus și un deces. …