Știrea zilei

Detalii despre admiterea în învățământul profesional-tehnic și cel superior

Pe 13 iulie, a fost lansat concursul de admitere în cele 91 de instituţii de învăţământ profesional-tehnic, iar perioada de depunere a dosarelor va dura până la 31 iulie, în colegii şi Centre de excelenţă, şi până la 7 august – în şcoli profesionale, transmite moldpres.

Potrivit ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, în vederea unei bune organizări, ministerul de resort a aprobat o serie de măsuri pentru prevenirea infecţiei de COVID-19. „Oferta educaţională în învăţământul profesional-tehnic este de circa 20 mii de locuri, dintre care 50% sunt cu finanţare bugetară. Pentru detalii recomand a consulta pagina web oficială a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, accesându-se partea învăţământul profesional-tehnic, după care se va alege câmpul „Admitere””, a explicat oficialul.

În ceea ce ţine de învăţământul superior, ministrul a anunţat că organizarea admiterii la programele de studii superioare de licenţă şi master se va desfăşura în regim online, utilizând diverse instrumente de tehnologii informaţionale, accesibile şi necesare pentru siguranţa candidaţilor şi a cadrelor din comisiile de admitere. „Universitățile urmează să implice cât mai puţine cadre universitare pentru procesul de depunere a dosarelor, ca excepție acceptându-se prezenţa fizică pentru depunerea dosarelor a unui număr foarte mic de candidaţi, care nu dispun de mijloacele digitale respective din cauza situaţiei economice precare”, a relevat Igor Şarov.

În această sesiune de admitere, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a stabilit pentru toate universităţile termene comune de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere pentru studii superioare de licenţă.

„Depunerea online a dosarelor de concurs se va efectua în perioada 27 iulie – 4 august, iar anunţarea rezultatelor intermediare se va face pe 7 august. Depunerea documentelor în original la instituţia aleasă va fi posibilă în perioada 8-18 august, conform unui orar cu accesul etapizat stabilit de instituţie, în diverse blocuri de studii, cu respectarea cerinţelor sanitar-epidemiologice şi protecţie de COVID-19 pentru cadre şi studenţi. Anunţarea rezultatelor finale se va face pe 20 august”, a informat ministrul Educaţiei.

În prezent, în Republica Moldova activează 18 instituţii publice de învăţământ superior. Conform datelor statistice, în anul trecut de studii, numărul de studenți a fost de 60,6 mii de persoane, fiind cu circa cinci mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Scăldat cu final tragic: Două persoane, găsite moarte în apele bazinelor acvatice

Au mers la scăldat, iar consecințele au fost fatale. Două persoane au decedat pe parcursul …