Știrea zilei

Deși Dodon anunța despre rezervele suficiente din magazine, acum declară că unele produse ar putea dispărea de pe rafturi | VIDEO

În scurt timp, hrișca și orezul ar putea să dispară de pe rafturile magzinelor și nu pentru că sunt prea solicitate de consumatori, dar pentru că stocurile sunt limitate. Despre asta a anunțat astăzi președintele țării, care nu exclude chiar o majorare de prețuri pentru aceste produse. Asta deși, acum trei zile, după o întâlnire cu reprezentanții celor mai importante rețele comerciale din țară, Igor Dodon a dat asigurări că nu există nicio problemă în acest sens și că stocurile supermarketurilor sunt pline.

Potrivit lui Igor Dodon, majorarea prețurilor pentru aceste categorii de crupe și stocurile pe sfârșite se datorează faptului că Federația Rusă și Kazahstan au impus restricții la export.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Aici avem unele probleme, vă spun destul de sincer și cei din rețelele de comercializare au spus că stocurile sunt minime. În rest, absolut cu toate produsele nu avem probleme. Referitor la prețuri, la aceste produse deficitare am putea avea o creștere a prețului.

Mai mult, șeful statului a anunțat că și prețul la produsele din care vor crește cu 5%. Anterior, după declararea stării de urgență, mai multe produse de primă necesitate s-au scumpit, iar unele magazine au fost amendate pentru că au majorat prețurile nejustificat.

În ceea ce ține de situația pe arena politică, Igor Dodon a fost întrebat de reporterul nostru de ce PSRM ignoră proiectele propuse de opoziție, deși anterior, fiind în opoziție, socialiștii au criticat guvernarea pentru acțiuni similare.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Haideți să vedem de unde luăm acești bani. Să includem printerul la Banca Națională a Moldovei și să emitem lei fără acoperire. Peste 3-4 luni vom avea așa o inflație și așa prețuri la care nu vom putea să facem față. De aceea, și opoziția când vine cu unele propuneri, haideți să ne așezăm și să le discutăm.

Asta deși, anterior, în toamna anului trecut, când PSRM a propus indexarea pensiilor de două ori pe an, iar șeful statului a susținut necondiționat proiectul care era fără acoperire financiară. Autoritățile au fost identificate sursele necesare pentru a oferi suport acestei inițiative.

Pentru a depăși criza provocată de pandemia de COVID-19 partidele din opoziție, au propus un șir de măsuri menite să-i susțină pe cetățeni și agenții economici. Proiectele însă nu au fost susținute de majoritatea parlamentară. De exemplu, grupul parlamentar „Pro Moldova” a prezentat măsuri pentru salariați și companiile care și-au sistat activitatea pe perioada stării de urgență. Iar Partidul „ȘOR” au propus o strategie la nivel național pentru susținerea cetățenilor care revin acasă. Printre altele, documentul prevede scutiri la procurarea poliței de asigurare medicală, facilități la procurarea locuințelor și oferirea unor alocații lunare. De asemenea, se propune scutiri la achitarea impozitului pe venit pentru cei care văr să-și deschidă o afacere.

Totodată, șeful statului nu a exclus că alegerile prezidențiale din toamnă să fie amânate, dacă țara noastră va fi lovită de un nou val de coronavirus.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Unii din domeniul medical spun că ar putea fi un nou val în toamnă. Dacă în toamnă vom avea o situație ca acum și se va ajunge la declararea unei noi situații de urgență, dar ea se declară doar prin Parlament, evident, că alegerile vor fi amânate.

Șeful statului a mai declarat că de la începutul perioadei de criză, exporturile spre țările CSI au rămas la același nivel, iar în Uniunea Europeană au scăzut.

Ce ține de manifestațiile dedicate zile de 9 mai, președintele a spus că ar putea fi anulate, dacă pandemia de coronavirus Șeful statului a mai declarat că de la începutul perioadei de criză, exporturile spre țările CSI au rămas la același nivel, iar în Uniunea Europeană au scăzut. Ce ține de manifestațiile dedicate zile de 9 mai, președintele a spus că ar putea fi anulate, dacă pandemia de coronavirus nu se va încheia.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Președinta Curții Constituționale explică: Mandatul lui Stoianoglo nu este afectat de decizia de astăzi

Decizia de astăzi a Curții Constituționale (CC), care a constatat neconstituționalitatea mai multe prevederi din …