Știrea zilei

Deputatul Denis Ulanov a acuzat comisia pentru elucidarea fraudei bancare de activitate ineficientă | VIDEO

Activitatea Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar s-a limitat doar în a constata unele fapte și în a obliga BNM să prezinte în Parlament, până la 1 aprilie, un raport privind legalitatea, modalitatea de repartizare și de utilizare a creditelor de urgență acordate de Banca Centrală „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank” în perioada 2014-2015. Declarațiile au fost făcute de către deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov în plenul Parlamentului.

Deputatul Denis Ulanov a acuzat comisia de activitate ineficientă și a remarcat că 80 la sută din documentele ce țin de oferirea creditelor de urgență celor trei bănci, pentru acoperirea depozitelor, sub garanția Guvernului, sunt disponibile de câțiva ani pe site-ul BNM. În opinia deputatului, comisia trebuia doar să detalieze informația și să o prezinte opiniei publice. Totodată, deputatul a amintit că, deși a făcut o solicitare ca să fie inclus în calitate de membru în componența comisiei date, nu a fost admis.

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: „Aș dori să înțeleg, domnule președinte, ce a făcut comisia dvs, dacă dumneavoastră abia acum obligați Banca Națională și alte structuri responsabile să furnizeze comisiei dumneavoastră informațiile despre faptul „unde-i ajutorul de stat?” Activitatea comisiei ar fi trebuit să fie orientată în mare măsură asupra acestor aspecte: Cine? Când? Cum a eliberat sprijinul de stat? Cum s-a transformat acesta într-un ajutor care a căzut pe umerii cetățenilor? Unde și cum a fost distribuit? Și de ce au fost lichidat băncile? Prin urmare, acum se înțelege foarte clar că această comisie nu s-a preocupat de ceea ce trebuia , comisia a constatat fapte, care și așa erau deja cunoscute.”

Președintele comisiei, deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc s-a justificat că activează în această comisie de câteva luni. Totodată, acesta a recunoscut că „BEM”, „Banca Socială” și „Unibank”nu trebuiau lichidate.

VLADIMIR GOLOVATIUC, deputat PSRM: „Părerea mea e că atunci a avut loc nu lichidarea băncilor, ci o pseudolichidare a celor trei bănci. Aceste bănci puteau fi păstrate. Cu un preț de zeci de ori mai mic față de suma care a fost pusă pe umerii cetățenilor ca datorie de stat.”

Amintim că, liderul Partidului „ȘOR”, deputatul Ilan Șor a prezentat într-o intervenție live pe Facebook un document semnat de Ion Ropot, administratorul special al BEM și fost funcționar al BNM, ce datează cu 27 noiembrie 2014, în care este solicitat un credit de urgență de circa 5,3 mlrd de lei. Demersul respectiv a fost semnat în aceelași act în care Ilan Șor și acționarii au fost înlăturați din cele trei bănci de la luarea deciziilor.

Și săptămâna trecută Ilan Șor, ex-președintele Consiliului de Administrație al BEM, declara într-o conferință de presă că frauda bancară a fost comisă în interesul omului de afaceri Veaceslav Platon cu implicarea unor funcționari de la BNM. Șor afirma că acționarii celor trei bănci nu au solicitat credite de urgență, că acestea puteau să depășească situația de criză și fără intervenția statului. Mai mult, Ilan Șor a propus, săptămâna trecută, ca soluție, ca statul să asigure reluarea activității celor trei bănci lichidate pentru a putea fi returnate fondurile delapidate cu participarea BNM.

Amintim că, în urma devalizării sistemului bancar, BNM a acordat un credit de urgență celor trei bănci în valoare de circa 13,3 mlrd. de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Fracțiunea PPDA va susține o moțiune simplă împotriva Ministerului Sănătății: anume conducerea Ministerului Sănătății se face vinovată de numărul mare de cazuri COVID-19 în Moldova | VIDEO

Deputatul PPDA, Igor Munteanu susține că anume conducerea ministerului sănătății se face vinovată de numărul …