Știrea zilei

Deputații din primul Parlament îndeamnă actualii legislatori să inițieze procedura de punere sub acuzare a lui Igor Dodon | VIDEO

Deputații din primul Parlament al Republicii Moldova îndeamnă actualii legislatori să inițieze procedura de punere sub acuzare a lui Igor Dodon. Aceștia sunt deranjați de faptul că șeful statului l-a numit pe Vadim Krasnoselski „președinte al Transnistriei”. Potrivit lor, prin aceste acțiuni, Dodon a încălcat jurământul pe care l-a dat în fața cetățenilor, iar aleșii poporului au tot temeiul să voteze inițierea procedurii de demisie a șefului statului.

Discursurile diferite pentru presa de la Chișinău și cea din regiunea transnistreană a șefului statului Igor Dodon, care l-a numit pe Vadim Krasnoselski „președintele Transnistriei”, a stârnit un val de nemulțumiri, inclusiv și în rândul deputaților din primul Parlament. Aleșii au semnat o declarație în care îi îndeamnă pe actualii parlamentari să inițieze procedura de punere sub acuzare a lui Igor Dodon.

„Prin aceste acţiuni, preşedintele încalcă flagrant prevederile constituţionale şi este pоsibil a fi pus sub acuzare potrivit prevederilor art.81 alin.(3) din Constituţie. Noi, deputaţii din Parlamentul de Prima legislatură, facem apel către deputaţii actualului Parlament să iniţieze și desfășoare această procedură”, se spune în document.

Potrivit Constituției, Parlamentul poate hotărî punerea sub acuzare a șeful statului, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor aleşi, în cazul săvârșirii unei infracţiune. Astfel, președintele poate fi demis în data în care sentința de condamnare este definitivă. Unul din semnatarii declarației este și fostul deputat Anatolie Țaranu, care a menționat, în aceste zile, că Igor Dodon a încălcat jurământul care l-a dat în fața cetățenilor, după întrevederea pe care a avut-o la Condrița cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, iar deputați au tot temeiul să voteze inițierea procedurii de impeachment.

Declarațiile lui Igor Dodon au fost dur criticate atât de opoziția parlamentară, care a dat de înțeles că președintele se pregătește de alegerile prezidențiale, dar și de către partenerul de coaliție al PSRM. Democratul Alexandru Jizdan a spus că este rușinat de exprimarea lui Igor Dodon și a precizat că pentru el Krasnoselski nu este un președinte, ci este un funcționar din acea zonă. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, a declarat atunci că „expresiile utilizate de Igor Dodon țin de un context exclusiv protocolar și nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova”.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Lux pe timp de pandemie. În timp ce țara este afectată de o criză economică profundă, Dodon și familia sa își etalează pe rețelele de socializare ceasurile și hainele, care costă de câteva ori mai mult decât salariul unui muncitor de rând | VIDEO

Lux pe timp de pandemie. În timp ce țara este afectată de o criză economică …