Știrea zilei

Denunțul lui Năstase, privind averea lui Dodon, respins de Procuratură | VIDEO

Procuratura Generală a respins denunțul lui Andrei Năstase prin care cerea ca președintele Igor Dodon să fie cercetat penal, pentru corupție și îmbogățire ilicită. Instituția și-a motivat decizia prin faptul că nu deține competențe în acest sens. Documentul cu cele 2000 de semnături va fi trimis spre examinare Autorității Naționale pentru Integritate.

Într-un comunicat emis de Procuratura Generală se menționează că, potrivit legislației în vigoare, Procuratura nu are competențe în domeniul supravegherii generale și control, respectivele atribuții fiind puse în sarcina altor instituții. Prin urmare: „Denunțul depus de Andrei Năstase, la fel, ca și toate sesizările de acest gen, sunt transmise pentru examinare, conform competenței, către Autoritatea Națională de Integritate – unica instituție responsabilă de realizarea controlului averii și al intereselor personale…”, anunță Procuratura.

În același comunicat se mai spune că după examinarea denunțului, dacă vor fi depistate abateri de către ANI, materialele vor fi transmise Procuraturii sau, după caz, Serviciului Fiscal de Stat, pentru a constata sau nu încălcarea legislației. Reprezentanții ANI spun că, deocamdată, materialele redirecționate de către Procuratură nu ar fi ajuns la ei.

În luna ianuarie, un denunț penal semnat de aproximativ 2000 de persoane a fost depus la Procuratura Generală. În același document, președintele Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a cerut urmărirea penală a președintelui Igor Dodon, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de corupție și îmbogățire ilicită. Și vicepreședintele formațiunii Alexandru Slusari a expediat un demers către ANI și Serviciul Fiscal de Stat prin care a solicitat verificarea cheltuielilor lui Igor Dodon pentru vacanțele de lux, raportate la declarațiile de venit ale familiei acestuia. Cererea este în proces de examinare.

Scandalul a pornit după o investigație jurnalistică care a dezvăluit vacanțele de lux ale cuplului prezidențial.

Președintele Dodon a respins acuzațiile și a promis să justifice public cheltuielile care, spune el, nu au depășit veniturile.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Doamne, dă-mi minte și putere”: Reacția lui Chicu la opinia Mitropoliei despre cipuri și tehnologia 5G

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook față de …